Blog > Komentarze do wpisu

Zupa pistacjowa

Zupa pistacjowa z książki "Jerozolima" . Jedno z dań, które nie miało w niej swojej fotki. Już dawno miałam ją ugotować i spróbować, jak smakuje i akurat teraz nadeszła ta pora, gdy kupiłam więcej pistacji i nikt nie zdążył mi ich zjeść. :-)



Zupa

1/4 łyżeczki nitek szafranu
200 g niesolonych orzechów pistacjowych
kilka łyżek masła
4 szalotki
25 g świeżego imbiru
1 duży por
2 łyżeczki kuminu
700 ml bulionu
sok z 1.5 pomarańczy, u mnie tarocco
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
gęsty jogurt, do podania

Szafran zalałam 2 łyżkami wrzątku i odstawiłam na pół godziny.
Pistacje zalałam wrzątkiem, odcedziłam po 3 minutach i zdjęłam z nich skórki, następnie wysypałam pistacje na blachę i piekłam je przez 8 minut w 180 stopniach.
Szalotki drobno posiekałam, pora drobno pokroiłam, imbir obrałam i drobno pokroiłam.
Rozgrzałam masło w woku i wrzuciłam szalotki, imbir, pora, kumin, 1/2 łyżeczki soli i świeżo młotkowany pieprz. Smażyłam na średnim ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, dotąd aż szalotki zmiękły. Dodałam gorący bulion i połowę naparu z szafranu. Przykryłam wok i zupę gotowałam na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Połowę zupy umieściłam w wysokim naczyniu, wsypałam do niej pistacje, zostawiając dwie łyżki potrzebne na koniec, do dekoracji. Zblendowałam. Następnie zblendowaną masę przelałam do zupy, wycisnęłam do niej sok z pomarańczy i cytryny. Doprawiłam zupę do smaku i podgrzałam. 

Porcje zupy na talerzu udekorowałam jogurtem, pistacjami i resztą szafranowego naparu. 

źródło - "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
środa, 23 stycznia 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.