Blog > Komentarze do wpisu

Jaja z soczewicą w pomidorach

Dziś niedziela, czyli dzień, w którym zawsze przygotowuję jakieś slow śniadanie. Najczęściej coś z jajkami w składzie, bo je uwielbiam. W niedzielę wszystko smakuje lepiej, zwykłe śniadanie sprawia radość. :-) Wreszcie jest czas na celebrę posiłków. Lubię ten spokojnie płynący czas.



Jaja z soczewicą w pomidorach

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka ostrej pasty paprykowej
sól, pieprz, kumin, wędzona papryka
3 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki, u mnie sycylijskie pomidory na gałązce
pół szklanki ugotowanej soczewicy
oliwa
4 jaja
świeża kolendra

Cebulę i czosnek drobno kroję i wrzucam na oliwę, duszę. Po kilku minutach, gdy cebula już zmięknie dodaję pastę paprykową, przyprawy. Następnie dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone na ćwiartki. Jeśli nie są dość dojrzale, soczyste, dolewam trochę wody. Patelnię przykrywam. Całość duszę przez ok. 10 minut, pomidory w tym czasie się rozpadną. Następnie dodaję ugotowaną w osolonej wodzie soczewicę. Duszę całość przez kilka minut. W masie robię wgłębienia i wbijam w nie jajka. Patelnię przykrywam. Czekam, aż jajka nabiorą takiej konsystencji jak lubię. I gotowe. :-) No koniec posypuję danie listkami świeżej kolendry. 
  
źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer
niedziela, 24 lutego 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.