Blog > Komentarze do wpisu

Owoce z ricottą i dukkah

Deser, który powinien Wam się spodobać. Smak owoców, orzechów, migdałów i ricotty. Słodycz, soczystość i lekka słona nuta. Bardzo prosty i bardzo przyjemny.
Dukkah, to arabska przyprawa. Są to prażone orzechy i migdały połączone z ziarnami sezamu, kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Doskonały dodatek do wegetariańskich dań na ciepło, ale też do sałatek, czy deserów. Warto zrobić jej trochę więcej, na zapas. 



Sałatka

ananas sugar loaf z Togo, mój ulubiony, z jadalnym trzonem
3 pomarańcze, u mnie moro i tarocco
250 g sera ricotta
mała czerwona cebula
pół granatu
oliwa z oliwek
skórka i sok z 1 cytryny
łyżeczka miodu
świeża mięta
sól
dukkah - szklanka prażonych orzechów (migdały sycylijskie, orzechy włoskie, orzechy laskowe), 1/3 szklanki sezamu (u mnie biały i czarny), łyżeczka zmielonej kolendry, łyżka zmielonego kuminu, łyżeczka soli i łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu. Tak dokładnie, to przyprawy miażdżę w moździerzu. Przesypuję do miseczki z sezamem. Uprażone orzechy tłukę w moździerzu na okruchy, nie na pył i mieszam z sezamem i przyprawami.

Ananasa, pomarańcze kroję na kawałki, układam je na półmisku. Posypuję pestkami granatu. Układam pokrojoną czerwoną cebulę. Nakładam kleksy z ricotty. Posypuję listkami mięty i kilkoma łyżkami dukkah. Polewam oliwą wymieszaną z miodem, sokiem i skórką cytryny i odrobiną soli.

* źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

wtorek, 26 lutego 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2019/02/26 13:29:35
wygląda ciekawie
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.