Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z bakłażana

Dzisiaj porobiłam sporo warzywnych past, z bakłażana, z marchewki i z przypalonej cebuli. Warzywa to ogromne bogactwo smaków i kolorów. Takie barwne menu bardzo cieszy oczy w ponure, zimowe dni. Od razu jakoś tak fajniej mieć ileś smaków do wyboru. A do tego świeżo upieczony domowy chleb na zakwasie. :-)



Pasta z bakłażana

500 g bakłażanów
50 g białej pasty miso
2 i 1/2 łyżki oliwy
2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Darów Natury
łyżeczka trzcinowego cukru
2 ząbki czosnku
sok i skórka z 1 eko cytryny
sól i pieprz
jogurt
kapary, u mnie także kapary z nasturcji, które jakiś czas dostałam od Izy
rzodkiewka

Obrałam bakłażany i pokroiłam w drobną kostkę. W misce wymieszałam je z pastą miso, oliwą i olejem, przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, obsypałam trzcinowym cukrem i włożyłam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. 

Po upieczeniu bakłażany zblendowałam z sokiem i skórką cytryny, z czosnkiem i solą. Pastę przełożyłam na talerz, obok nałożyłam gęsty jogurt, całość posypałam kaparami i plasterkami rzodkiewek, posypałam utłuczonym pieprzem. 



niedziela, 03 lutego 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.