środa, 06 lipca 2016
Proste danie z bobu, rodem z Syrii. Podpatrzone u koleżanki, zrobione, zjedzone. :-)



Bób i pomidor

Bób gotujemy przez ok. 10 minut, studzimy, wyjmujemy z łupin.
Pomidory kroimy i dusimy na oliwie, aż się rozlecą, wtedy dosypujemy kumin, summak, dodajemy posiekaną chilli. Następnie wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany pęczek ziół typu natka, czy bazylia. Na talerzu polewamy sporą ilością oliwy.
wtorek, 05 lipca 2016
Chodził za mną, więc postanowiłam go zrobić, żeby się zatrzymał. ;-)  Bardzo smaczny i sycący. 



Wegeburger

ok. 200 g liści buraka liściowego
100g g szpinaku
1 por 
2 ząbki czosnku
400g seitana i tofu
100g pieczarek
chilli, kumin, summak, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kurkuma, cynamon, imbir, kolendra, pieprz, sól
80 g grubo tartej bułki z pieczywa orkiszowego
oliwa

dodatkowo:
bułki
rukola
liście sałat
pomidory
papryka
kwiaty jadalne

Opłukać liście, wrzucić je do dużego garnka stojącego na ogniu, mieszać, jak zmniejszą objętość przełożyć je na sitko, poczekać żeby ostygły.

Na oliwie przesmażyć pokrojonego pora z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie dodać posiekane pieczarki, seitana z tofu, przyprawy. Odstawić, żeby masa przestygła.

Później połączyć liście z masą z pora i tofu, zblendować. Dodać bułkę tartą, wymieszać. Uformować kotlety. Zostawić je na pół godziny. Przesmażyć je potem przez ok. 8 minut z obu stron. Włożyć do ciepłej bułki w towarzystwie np. rukoli, liści sałat, pomidorów, papryk, kwiatów. 


niedziela, 03 lipca 2016
Bardzo lubię warzywne pasztety. Zawsze dbam, by miały wyrazisty smak i były lekko pikantne. 



Pasztet z soczewicy

230g czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka, posiekana drobno
1 czerwona cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
mix ulubionych przypraw: kumin, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, zioła, kurkuma, summak itp.
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki drobno posiekanych migdałów
600 ml wody
2 jaja
10 łyżek pszennej mąki
kilka łyżek płatków owsianych
120 g startego żółtego sera
sól, pieprz

Soczewicę, paprykę, cebule, czosnek, przyprawy, migdały, sok z cytryny dodaję do garnka, wlewam wodę, zagotowuję i gotuje na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Studzę.

Do wystudzonej masy dodaję jaja, mąkę, płatki owsiane, mieszam i przekładam do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach.
sobota, 02 lipca 2016
Fattoush - super sałatka, totalna wiosna na talerzu: roszponka, rukola, mięta, masa innego świeżego zielska, ogórki, rzodkiewki, pomidory, czerwona cebula, syrop z granatu, podpiekany chleb np. podpiekana pita, sos: sok z limonek, oliwa, sól, pieprz, cynamon, mielone ziele angielskie, summak. Pitę podpiekam w tosterze, następnie wrzucam na rozgrzaną oliwę, łamiąc ją na kawałki, dodając sól  pieprz, summak, smażę aż zbrązowieje, trwa to moment. 

źródło - Agata P. :-)


piątek, 01 lipca 2016
Najlepiej smakuje mi ten zrobiony w domu. Można sobie ułatwić zadanie i zamiast moczyć i gotować ciecierzycę użyć ciecierzycy z puszki, co szczerze polecam. :-)

Hummus



2 puszki ciecierzycy, odcedzić
ząbki czosnku
kilka łyżek pasty tahini
sporo chilli
3 łyżki pasty paprykowej
kilka łyżeczek kminu
summak
mielona kolendra
sól, pieprz
świeża natka, pęczek
sporo soku z cytryn
plus oliwa

Wszystkie składniki zblendować, przełożyć do naczynia, zrobić wgłębienia, polać oliwą, posypać summakiem.


czwartek, 30 czerwca 2016

Ostra pasta, polecana do wszystkiego, wspaniale zastępuje ketchup w daniach z grilla. :-)

 

 
Muhammara 
6 lekko ostrych papryk
1 papryczka naprawdę ostra, np. chilli
spora garść łuskanych orzechów włoskich
łyżka bułki tartej
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka kawy z kardamonem
melasa z granatu do smaku
sporo kminu
sól, pieprz
summak
sok z cytryny
ew. odrobina oliwy
Wszystko razem blendujemy. I gotowe. Ewentualnie gdy nie chcemy super mocy, możemy ostre papryki zastąpić 3 czerwonymi paprykami, które możemy przed zblendowaniem upiec (przekrawamy je na pół wzdłuż, oczyszczamy, pieczemy w 200 stopniach ułożone skórką do spodu, po 30 minutach przekręcamy je na drugą stronę i pieczemy przez ok. 10 minut; studzimy owinięte w folię spożywczą lub inny plastik, by łatwiej było zdjąć skórkę). Orzechy włoskie przed zblendowaniem możemy podprażyć. 
 
*żródło - Agata P.
środa, 29 czerwca 2016

Fasoliye bi zeit, danie kuchni syryjskiej. Do szerokiego garnka wlewam parę centymetrów oleju, naprawdę sporo, nie wolno go żałować. Do rozgrzanego wrzucam obrane ząbki czosnku z minimum 1 dużej główki, za jakiś czas ok. 1 kg fasolki szparagowej i za jakiś czas 2 puszki pomidorów i 1 koncentrat. Wsypuję kumin, mieszankę ulubionych przypraw, sól, pieprz, wlewam syrop z granatów, dodaję przekrojoną papryczkę chilli. A jak się już sporo czasu pogotuje, to pod sam koniec wsypuję garście świeżych różnych ziół. 
Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, dziś pojechaliśmy po arabski chlebek, bo fajnie ją jeść maczając go w pysznym sosie. :-)

źródło - Agata P. :-) 


wtorek, 28 czerwca 2016
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi.  



Bakłażany

ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki
za'atar
oliwa
sól, pieprz

Sos:
150g gęstego jogurtu
kilka łyżek maślanki
1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz
za'atar
dodatkowo:
gałązki tymianku
pestki granatu

Na blasze kładziemy pergamin, na nim bakłażany miąższem do góry. Smarujemy je bardzo obficie oliwą, posypujemy za'atarem, solą, pieprzem. Pieczemy w wysokiej temperaturze, ok. 230 stopni,  aż się zrumienią, ok. 30 minut.

W czasie gdy bakłażany się pieką, z podanych składników robimy sos i chłodzimy go w lodówce.

Upieczone gorące bakłażany polewamy zimnym sosem, posypujemy świeżym tymiankiem i pestkami granatu.




poniedziałek, 27 czerwca 2016
Bardzo smaczna, pikantna, z doskonałym sosem. :-) 



Zapiekanka z kalafiora

1 kalafior
4 średnie ziemniaki
100g pomidorów cherry

sos:
30 g  masła
1 duży por pokrojony w talarki
2 ząbki czosnku
30 g mąki pszennej
300 ml mleka
250 g startego sera typu parmezan, dziugas
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
natka

Różyczki kalafiora gotuję ok. 10 minut we wrzątku, odcedzam i odkładam. Teraz gotuję w tym samym wrzątku ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, także przez 10 minut. Odcedzam. 

W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por i posiekany czosnek, obsmażam przez ok. minutę. Wsypuję mąkę, mieszam i po minucie zdejmuję z ognia. Wlewam mleko, wsypuję ok. 120g startego sera, sporo posiekanej natki i chilli, garnuszek stawiam na małym ogniu i mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam ogień, doprawiam solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego kładę różyczki kalafiora, dodaję pomidory, ziemniaki. Polewam sosem. Posypuje resztą startego sera.

Piekę przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Na talerzach posypuję natką. 
poniedziałek, 04 kwietnia 2016
Pikantny, smaczny. 



Dip

1 kg buraków
1 papryczka chilli
główka czosnku
250 g jogurtu greckiego
łyżka syropu daktylowego
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
inne ulubione przyprawy
dymka
kozi ser
orzechy laskowe
kozi twaróg np. twarożek oberlandzki Złotnej Farmy

Buraki piekę przez ok. godzinę w 200 stopniach. Nieobrane ząbki czosnku smaruje oliwą i piekę przez chwilę, aż się zezłocą. potem wyjmuję je z łupinek.

Buraki, jak wystygną obieram i blenduję z czosnkiem, całą chilli, przyprawami, syropem, oliwą i jogurtem. Posypuję orzechami laskowymi, można je uprażyć, dymką i twarożkiem kozim. Podaję z pitą, tortillą.

źródło - "Jerozolima"

Tagi: burak
20:41, krokodyll8 , Wegetariańskie
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Durszlak.pl
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.