czwartek, 30 czerwca 2016

Ostra pasta, polecana do wszystkiego, wspaniale zastępuje ketchup w daniach z grilla. :-)

 

 
Muhammara 
6 lekko ostrych papryk
1 papryczka naprawdę ostra, np. chilli
spora garść łuskanych orzechów włoskich
łyżka bułki tartej
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka kawy z kardamonem
melasa z granatu do smaku
sporo kminu
sól, pieprz
summak
sok z cytryny
ew. odrobina oliwy
Wszystko razem blendujemy. I gotowe. Ewentualnie gdy nie chcemy super mocy, możemy ostre papryki zastąpić 3 czerwonymi paprykami, które możemy przed zblendowaniem upiec (przekrawamy je na pół wzdłuż, oczyszczamy, pieczemy w 200 stopniach ułożone skórką do spodu, po 30 minutach przekręcamy je na drugą stronę i pieczemy przez ok. 10 minut; studzimy owinięte w folię spożywczą lub inny plastik, by łatwiej było zdjąć skórkę). Orzechy włoskie przed zblendowaniem możemy podprażyć. 
 
*żródło - Agata P.
środa, 29 czerwca 2016

Fasoliye bi zeit, danie kuchni syryjskiej. Do szerokiego garnka wlewam parę centymetrów oleju, naprawdę sporo, nie wolno go żałować. Do rozgrzanego wrzucam obrane ząbki czosnku z minimum 1 dużej główki, za jakiś czas ok. 1 kg fasolki szparagowej i za jakiś czas 2 puszki pomidorów i 1 koncentrat. Wsypuję kumin, mieszankę ulubionych przypraw, sól, pieprz, wlewam syrop z granatów, dodaję przekrojoną papryczkę chilli. A jak się już sporo czasu pogotuje, to pod sam koniec wsypuję garście świeżych różnych ziół. 
Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, dziś pojechaliśmy po arabski chlebek, bo fajnie ją jeść maczając go w pysznym sosie. :-)

źródło - Agata P. :-) 


wtorek, 28 czerwca 2016
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi.  



Bakłażany

ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki
za'atar
oliwa
sól, pieprz

Sos:
150g gęstego jogurtu
kilka łyżek maślanki
1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz
za'atar
dodatkowo:
gałązki tymianku
pestki granatu

Na blasze kładziemy pergamin, na nim bakłażany miąższem do góry. Smarujemy je bardzo obficie oliwą, posypujemy za'atarem, solą, pieprzem. Pieczemy w wysokiej temperaturze, ok. 230 stopni,  aż się zrumienią, ok. 30 minut.

W czasie gdy bakłażany się pieką, z podanych składników robimy sos i chłodzimy go w lodówce.

Upieczone gorące bakłażany polewamy zimnym sosem, posypujemy świeżym tymiankiem i pestkami granatu.




poniedziałek, 27 czerwca 2016
Bardzo smaczna, pikantna, z doskonałym sosem. :-) 



Zapiekanka z kalafiora

1 kalafior
4 średnie ziemniaki
100g pomidorów cherry

sos:
30 g  masła
1 duży por pokrojony w talarki
2 ząbki czosnku
30 g mąki pszennej
300 ml mleka
250 g startego sera typu parmezan, dziugas
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
natka

Różyczki kalafiora gotuję ok. 10 minut we wrzątku, odcedzam i odkładam. Teraz gotuję w tym samym wrzątku ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, także przez 10 minut. Odcedzam. 

W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por i posiekany czosnek, obsmażam przez ok. minutę. Wsypuję mąkę, mieszam i po minucie zdejmuję z ognia. Wlewam mleko, wsypuję ok. 120g startego sera, sporo posiekanej natki i chilli, garnuszek stawiam na małym ogniu i mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam ogień, doprawiam solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego kładę różyczki kalafiora, dodaję pomidory, ziemniaki. Polewam sosem. Posypuje resztą startego sera.

Piekę przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Na talerzach posypuję natką. 
poniedziałek, 04 kwietnia 2016
Pikantny, smaczny. 



Dip

1 kg buraków
1 papryczka chilli
główka czosnku
250 g jogurtu greckiego
łyżka syropu daktylowego
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
inne ulubione przyprawy
dymka
kozi ser
orzechy laskowe
kozi twaróg np. twarożek oberlandzki Złotnej Farmy

Buraki piekę przez ok. godzinę w 200 stopniach. Nieobrane ząbki czosnku smaruje oliwą i piekę przez chwilę, aż się zezłocą. potem wyjmuję je z łupinek.

Buraki, jak wystygną obieram i blenduję z czosnkiem, całą chilli, przyprawami, syropem, oliwą i jogurtem. Posypuję orzechami laskowymi, można je uprażyć, dymką i twarożkiem kozim. Podaję z pitą, tortillą.

źródło - "Jerozolima"

Tagi: burak
20:41, krokodyll8 , Wegetariańskie
Link Komentarze (1) »
niedziela, 03 kwietnia 2016
Bardzo lubię ten zestaw. :-)



250 g ryżu basmati
garść krótkiego makaronu nitki
masło klarowane
sól
ok. 250 g ciecierzycy
ok. 150 g rodzynek
duża cebula
czubata łyżka pszennej mąki
przyprawa curry
pieprz
liście kolendry, natki, koperek

Rozgrzewam 2 łyżki masła i wrzucam makaron, smażę aż zbrązowieje. Ryż płuczę kilka razy i wsypuję do makaronu, chwilę razem smażę, solę, znów mieszam. Zalewam zimną wodą, tak żeby sięgała 2 cm ponad ryż. Jak woda zawrze, zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję przez ok. 25 minut. Potem wyłączam i zostawiam 15 minut pod przykryciem.

Ciecierzycę zostawioną na noc w wodzie, odcedzam, gotuję w osolonym wrzątku. Potem obtaczam w ulubionych przyprawach i obsmażam na maśle.

Cebulę kroję na plasterki, obtaczam je w mące i smażę, aż będą brązowe.

Zioła siekam.

Łączę ryż, ciecierzycę, cebulę, rodzynki, zioła. Mieszam. Gotowe. I bardzo smaczne. :-) 

*przepis na ryż - Agata
sobota, 02 kwietnia 2016
Idealna w swej prostocie. :-)



Sałatka z ciecierzycą

2 ogórki
2 duże pomidory np. rebellion
czerwona cebula
dymka
pęczek rzodkiewek
sporo natki
sporo kolendry
czerwona papryka

sos:
180 ml oliwy
sok z 1 cytryny
skórka starta z cytryny
2 łyżeczki cukru
trochę balsamico
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

100 g ciecierzycy, namoczonej przez noc, ugotowanej potem w osolonej wodzie
przyprawy: kumin, kolendra, pieprz, kardamon itd.
masło klarowane

jogurt grecki

Składniki sałatki kroimy, siekamy, mieszamy.
Składniki sosu mieszamy wraz ze zgniecionymi ząbkami czosnku i polewamy sałatkę, mieszamy całość.
Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do miski z przyprawami, obtaczamy ją w nich a potem podsmażamy przez kilka minut na sklarowanym maśle i ciepłą wsypujemy na talerz sałatki.
Dodajemy kleks jogurtu greckiego. 



środa, 30 marca 2016

Sałatka, jedna z tych ulubionych. Zachwyca swym smakiem nawet tych co twierdzą, że za natką nie przepadają. 




Tabbouleh


6 sporych pęczków natki

1 duży pęczek mięty

2 pomidory

1 średnia cebula

4 łyżki kuskusu lub drobno zmielonej kaszy burghul

sok z 2 cytryn

pół szklanki oliwy

sól

Natkę siekamy bardzo drobno, usuwając wcześniej łodyżki. Siekamy drobno miętę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Dodajemy kuskus, sok cytryn, oliwę, sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 

*źródło - Agata




niedziela, 27 marca 2016
Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z tym smakiem, nie będąc pewna czy nam przypadnie do gustu. Ale ponieważ jedno z nas uwielbia chałwę to zaryzykowałam. No i głosy są podzielone. :-) 



Sernik chałwowy

140 g herbatników
70 g masła
900 g sera, u mnie twaróg Ekokniazia, który zblendowałam, żeby był gładki
200 ml śmietanki 30%
3 jaja
150g białej czekolady
250 g chałwy

Dno tortownicy 25 cm wykładamy papierem, boki smarujemy masłem. Herbatniki kruszymy i blendujemy z resztą masła. Wykładamy nimi dno tortownicy.

100 ml śmietanki z pokruszoną całą chałwą stawiamy na małym gazie i mieszamy dotąd, aż rozpuści się chałwa. Stawiamy do ostudzenia. 

W garnku zagotowujemy wodę i stawiamy na nim miseczkę do rozpuszczania czekolady, czyli ja stawiam patelnię ;-) Wlewamy do niej 100 ml śmietanki 30%, kruszymy czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści i zostawiamy do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy garnek z wrzątkiem.

Miksujemy ser, jaja, masę czekoladową, masę chałwową. Całość przelewamy do tortownicy. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do góry, żeby sernik podczas pieczenia nie zżółkł.

Sernik pieczemy przez ok. 50 minut. Jak będzie gotowy, to brzeg ciasta będzie odstawał od boków tortownicy. Zostawiamy go potem w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby ostygł, przez ok. godzinę. Następnie wystawiamy na blat. Całkiem ostudzony chowamy na kilka godzin do lodówki. 

Miło jest czymś go udekorować. 



*źródło: blog Crust and Dust
 

Tagi: biały ser
11:39, krokodyll8 , Desery
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 lutego 2016
Upiekłam je na spotkanie naszego Klubu Książkowego, gdy rozmawialiśmy o książce "Szwedzi. Ciepło na Północy" Katarzyny Molędy. Miałam ochotę nadać im inny kształt, nie ślimaczkowy, a supełkowy. Okazało się już potem, że w Szwecji bułeczki supełki piecze się owszem, ale z szafranem, a te cynamonowe mają mieć kształt ślimaków i kropka. :-) 

Bułeczki z cynamonem



150g miękkiego masła
100 g trzcinowego cukru
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
ew. łyżeczka kardamonu
50 g świeżych drożdży
500 ml mleka
850 g mąki orkiszowej

farsz:
200g miękkiego masła
150 g trzcinowego cukru
3 łyżeczki cynamonu

na wierzch:
1 jajo
50 g ciepłego mleka
cukier perłowy l. kryształ

Utarłam masło z większością cukru, kardamonem, cynamonem. Wsypałam mąkę. Dodałam mleko (jak zawsze w wypiekach drożdżowych temp. pokojowa) wymieszane z drożdżami i resztą cukru. Wyrobiłam ciasto, włożyłem je do miski, przykryłam ścierką i odstawiłam do czasu gdy podwoiło swoją objętość.

Zmiksowałam składniki nadzienia. 

Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt. Posmarowałam go farszem. Złożyłam wzdłuż na trzy części, czyli zawijając dolną część przykryłam połowę placka, a zawijając górną część przykryłam całość. Jeszcze raz rozwałkowałam na prostokąt. Pokroiłam je na wąskie paski, biegnąc radełkiem wszerz prostokąta. Każdy pasek zakręciłam wokół własnej osi (wyżymałyście kiedyś ręcznie ręcznik? :-), a potem zaplątałam jego końcówki na supełek. Bułeczki ułożyłam w papilotkach i ułożyłam je na blasze, w pewnej odległości od siebie. Przykryłam ściereczkę, i czekałam aż znów się podwoją. Wtedy posmarowałam je jajem wymieszanym z mlekiem i posypałam cukrem. Piekłam w 220 stopniach przez ok. 12-15 minut.

*źródło: blog Chillibite 


Tagi: drożdże
11:32, krokodyll8 , Bułeczki
Link Komentarze (3) »
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.