piątek, 17 października 2008

Hej, niewidzialni :-) Dzisiaj wrzucam do mego bloga zupę, a jakże, z dyni. Ta zupa jest wyśmienita i jesteśmy od niej uzależnieni.

Zupa krem z dyni


750 g miąższu dyni
1 - 2 łyżki masła
cebula
3 szklanki bulionu warzywnego (jeśli z kostki, to 1 kostka wystarczy)
2 łyżeczki słodkiej musztardy Develey (jak nie ma słodkiej, to potem należy  dosłodzić zupę miodem i to sporo)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół kubka śmietany 18%
2 łyżki octu balsamico
posiekany szczypiorek
pestki dyni
cukier, sporo soli, pieprz


Drobno posiekaną cebulę zeszklić w garnku na maśle, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni oraz wlać bulion. Gotować około 15 minut.


Gdy ostygnie – zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, musztardą i balsamico.


Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do garnka, zagotować.


Zupę rozlać do bulionówek. Na wierzch wsypać prażone na suchej patelni pestki dyni oraz drobno pokrojony szczypiorek.

Tagi: dynia
11:39, krokodyll8 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 16 października 2008

O tej porze roku bardzo mnie kusi dynia. Robię z niej zupę krem, risotto, lasagne i oczywiście różne tarty.  

Tarta z dyni i sera pleśniowego


3/4 kg miąższu z dyni
300 g sera pleśniowego np. gorgonzola, lazur
sól, pieprz
2 łyżeczki cukru
100-150 ml śmietany 30%
2 jajka + 1 żółtko
250 g mąki pszennej tortowej
trochę soli
150 g schłodzonego masła
odrobina wody


Do dużej, niskiej miski wsypuję mąkę i wkrajam w nią zimne masło, potem mieszam (podobnie jak się robi kruszonkę), solę do smaku, dodaję tylko tyle wody, by móc zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto owijam w folię i wkładam na minimum pół godziny do lodówki.


Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) rozdrabniam widelcem. Solę, pieprzę, cukrzę. Dodaję 1/3 ilości śmietany i mieszam.


Formę o średnicy 28 cm smaruję masłem. Na środku formy kładę kulę ciasta i ugniatając je dłonią rozprowadzam równomiernie po całej formie, łącznie z brzegami. Podpiekam ciasto przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na podpieczone ciasto nakładam masę dyniową, na nią plastry sera,  na to ubite jaja zmieszane z resztą śmietany. Masy śmietanowej leję tyle, by sięgała nieco poniżej brzegów ciasta. Wstawiam do piekarnika na około pół godziny.


1 ... 66 , 67 , 68 , 69 , 70
 
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.