sobota, 16 czerwca 2018
Najpierw kilka razy w tygodniu jedliśmy czosnek niedźwiedzi. Teraz od dłuższego czasu przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu przyrządzam szparagi. Wybieram najprostsze przepisy, kilka ich jest już na blogu. Niestety skończyły się  szparagi u zaprzyjaźnionej ekologicznej rolniczki, gdzie kupowałam je dopiero co zebrane. Gotowałam na chrupko kilka minut w wodzie z solą i cukrem lub na parze i jedliśmy je nawet same lub z sosem winegret lub w jakiejś innej prostej odsłonie. W tym tygodniu nabyłam szparagi rosnące we Francji, cóż, przywiązana jestem do produktów ekologicznych. Miały przyjechać z fioletowymi łebkami. Przyjechały zielone. I czekał już na nie prosty przepis Danielle Borst. :-)



szparagi ugotowane al dente, najlepiej w garnku do gotowania szparagów, żeby łebki wystawały ponad wodę, ja gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, gotuję przez ok. 3 minuty, a potem hartuję w zimnej wodzie
dobry ser, u mnie dziugas
makaron spaghetti, u mnie orkiszowy
listki bazylii
sól i świeżo tłuczony pieprz
dobra oliwa z oliwek
ocet balsamiczny



Makaron gotuję al dente, na nim rozkładam chrupiące szparagi, całość posypuję startym serem, listkami bazylii, polewam oliwą i balsamico, posypuję pieprzem.
poniedziałek, 11 czerwca 2018
Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tym by słoneczne, gorące dni spędzać w kuchni i jeśli lubicie buraki, oliwki i fetę, to możecie raz dwa zrobić wielką miskę bardzo smacznej i banalnie prostej sałatki. :-)



Sałatka

1 kg buraków, ugotowanych l. upieczonych, obranych
150-200g dobrej greckiej fety pokrojonej w kostkę
ok. 150g oliwek
listki świeżych ziół, u mnie akurat na parapecie rośnie w tej chwili mięta, więc ona wylądowała w sałatce
dressing: oliwa, sok cytryny, musztarda, trochę soli, sporo pieprzu, pesto z czosnku niedźwiedziego

Wszystko ze sobą zgrabnie połączyć i gotowe. :-)




czwartek, 07 czerwca 2018


Hugo - aperitivo na bazie prosecco z włoskiej prowincji Trydent-Górna Adyga. 
A tak jakoś trafiłam na ten przepis (zlotaproporcja.pl) i dziś się orzeźwiamy  




Koktajl hugo


300 ml prosecco, schłodzone
200 ml gazowanej wody, schłodzona
100 ml domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, wyciągniętego z lodówki )
kostki lodu
limonka
mięta

Roztarte listki mięty wrzucić do kieliszków, dodać plasterki limonki lub wycisnąć z niej sok, wlać prosecco, wodę i syrop, dodać kostki lodu. I gotowe. :-) Połączenie aromatycznego słodkiego syropu z prosecco, cierpką limonką i pachnącą miętą jest świetne. I warte powtórzeń. :-) 


PS. Syrop powstawał tak: zebrałam wielką salaterkę kwiatów czarnego bzu, pozbawiwszy je jak największej ilości łodyżek, które mogłyby nadać lekko gorzki smak. Zrobiłam syrop, czyli  2 l wody, 1 kg cukru, sok z 2 dużych cytryn Primofiore i 2 łyżki octu jabłkowego z Cichostowa (domowy ocet, mało octowy w smaku, doskonale zastępujący sok cytryny w napojach i daniach) połączyłam ze sobą w jednym garnku i zagotowałam. Kwiatki wrzuciłam do wielkiego słoja, zalałam syropem (są dwie szkoły - niektórzy zalewają gorącym syropem, niektórzy w tym i ja schłodzonym) słój zakręciłam, po 2 dniach syrop przelałam przez gazę do słoików, które upchnęłam w lodówce.



sobota, 02 czerwca 2018
Frittata, to fajny pomysł na śniadanie, które przygotowuję wieczorem. :D A podaję rano. :-) Albo zabieramy je do pracy. :-) Nieraz frittaty tak samo dobre są podane na ciepło i na zimno. Ta akurat najlepiej smakuje podgrzana. Polubiłam frittaty od pierwszych z nimi eksperymentów. Jest to bowiem przepis uniwersalny, dbając o bazę z jaj i sera można w nim umieścić wszystko co lubimy. Lubię go też za tę możliwość sięgania po danie w późniejszym czasie, gdy nie ma czasu na spędzanie go w kuchni. Zawsze czułam miętę do takich przepisów. :-) 



Frittata

1/3 pora
1 cebula
7 jajek
8 suszonych pomidorów
garść czarnych i zielonych oliwek
1 papryczka chilli
3 łyżeczki kaparów
150g fety
50 g mozzarelli
2 gałązki rozmarynu
oliwa
sól
pieprz

Pora, cebulę i chilli siekam i smażę na oliwie wpierw cebulę, potem dodaję do niej pora, na końcu chilli. Po przesmażeniu całości odstawiam warzywa na bok.

Mozzarellę, ścieram na grubych oczkach. Fetę kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na mniejsze kawałki. Jaja miksuję z dodatkiem soli.
 
Do płaskiego garnka z żaroodpornymi rączkami (potem wstawiam go do piekarnika!) wlewam oliwę, podgrzewam ją, wlewam zmiksowane jaja, wsypuję przesmażone warzywa, mieszam. Potem rozrzucam kawałki fety, suszone pomidory, oliwki, kapary. Posypuję pieprzem i świeżym rozmarynem. Obsypuję startą mozzarellą. Smażę ok. 5-8 minut. Potem garnek wstawiam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 5-10 minut, dotąd aż ser się zrumieni. 

* inspiracja - przepis na frittatę na blogu złotaproporcja.pl
piątek, 01 czerwca 2018
Może nie zdążyliście nastawić syropu z pędów sosny, a mimo to chcielibyście zrobić piniowy syrop. Dobry na kaszel, grypę itd. No to macie jeszcze jedną szansę. :-) Wystarczy, że zbierzecie młode sosnowe szyszki. Następnie trzeba je pokroić, wyrzucając "dupki", które ponoć mogą spowodować, że smak syropu będzie z nutą goryczy. I wsypać do wyparzonego, suchego słoja, przesypując cukrem w proporcjach 1:1 (na 1 kg szyszek 1 kg cukru). Górna warstwa cukru powinna być grubsza. Słój należy lekko zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce. Syrop będzie się zbierał przez 15 dni, po kolejnych 15 dniach trzeba go zlać do butelek. Przez te pierwsze dwa tygodnie codziennie trzeba słojem potrząsać. 

To będzie pyszne lekarstwo na przeziębienia, na chore gardło. Ale my oczywiście lubimy próbować syropu piniowego bez okazji :-) 

A za inspirację jak tu jeszcze dorobić piniowego syropu dziękuję mojej koleżance Izie z bloga smacznapyza.blogspot.com :-), której marudziłam, że jeszcze bym zrobiła syrop, a po młodych pędach ani śladu. :-)) 


 





| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.