wtorek, 14 listopada 2017
Tym razem główną bohaterką jest czerwona cebula, która po upieczeniu zmieniła się w słodkie, mięsiste warzywo i gra w tej potrawie pierwsze skrzypce. :-) 



4 czerwone cebule
kilka łyżek oliwy
50 g rukoli
sporo liści natki
60 g miękkiego koziego twarożku, u mnie twarożek Siedlisko Kulaśnica
sól i pieprz

salsa:
dwie duże garście grubo posiekanych  orzechów włoskich
1 chilli
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego, u mnie balsamico
2 łyżki oliwy
sól

ew. pestki granatu do posypania całości

Cebulom odcinam czubki i nasady, obieram je i kroję na grubaśne plastry. Układam w naczyniu do zapiekania, skrapiam obficie oliwą, posypuję solą i pieprzem i piekę przez minimum 40 minut. Lepiej je piec dłużej, niż krócej. Mają być miękkie i słodkie. :-) 

Składniki salsy mieszam i odstawiam na bok.

Do miski wsypuję rukolę i natkę, dodaję ciepłe cebule, połowę salsy, ser. Mieszam delikatnie. Nakładam na talerze, polewam resztką salsy. Jak w domu zawieruszył się jakiś granat, to sałatkę posypuję jeszcze pestkami granatu.

Kolejny przepis Ottolenghiego
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.