środa, 15 listopada 2017
Sycące wege danie z rodzaju tych, które lubię najbardziej. :-)



3 duże pomidory malinowe
mała czerwona cebula
spora garść natki
łyżka sosu chilli
1/2 kg bakłażanów
kilka łyżek balsamico
600 g ziemniaków sałatkowych, u mnie odmiana flaming
ok. 80 g pasty tahini
sok z  cytryny, u mnie bergamotka
mały ząbek czosnku
5 jajek w koszulkach
łyżeczka sumaku
świeża kolendra, jeśli akurat ją mamy w domu
sól, pieprz

Pomidory kroję w kostkę i układam w cedzaku, by odsączyć sok. Następnie mieszam je w misce z pastą chilli, posiekaną cebulą, octem, sporą ilością posiekanej natki i doprawiam solą.

Bakłażany kroję w kostkę i smażę na oliwie, aż się zrumienią. Trochę je solę podczas smażenia, no i smażę je partiami, żeby miały szansę się zrumienić. :-) 

Ziemniaki obieram, kroję na grube plastry i na 3 minuty wrzucam do osolonego wrzątku. Odcedzam, daję im wyschnąć i smażę na oleju, aż się zrumienią.

Pastę tahini mieszam z 60 ml wody, sokiem cytryny, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Ziemniaki mieszam z połową sosu tahini i rozkładam je na talerzach, na nie nakładam bakłażany, polewam je resztą sosu. Na wierzchu rozkładam pomidory. Na samej górze kładę jajka w koszulkach.

Jajka w koszulkach dopóki nie kupiłam specjalnych pojemniczków do ich gotowania robiłam w ten sposób: torebki spożywcze śniadaniowe smarowałam w środku olejem, wbijałam do każdej z nich jajko, zawiązywałam torebki i wkładałam na kilka minut do wrzącej wody. 

Jajka posypuję sumakiem, całość skrapiam oliwą, sokiem cytryny i posypuję, jeśli tylko mam w domu, listkami kolendry.

To kolejny przepis Yotama Ottolenghiego

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.