poniedziałek, 15 stycznia 2018
Bardzo prosty i smaczny posiłek. Kasza pęczak z pieczoną marchewką, świeżymi ziołami, rukolą i orzechami. Jadłam ją niedawno na urodzinach u koleżanki. Na stole stała masa smakołyków wege, a kolejni goście wnosili następne. Było mnóstwo past, hummusów, sałatek, pieczonych warzyw, carpaccio, faszerowanych strąków papryk i choć mnie smakowało wszystko, to uparłam się powtórzyć w domu ten akurat przepis. :-)



Kasza pęczak
marchewki
liście rukoli
świeży tymianek
włoskie orzechy
czosnek
oliwa
ocet jabłkowy domowy
ocet balsamico
miód
dobra musztarda
sól
pieprz
sok cytryny

Kaszę moczę przez 2 godziny, odcedzam, wrzucam do osolonego wrzątku, gotuję. Studzę.

Marchewki obieram, kroję na kawałki, skrapiam obficie oliwa, piekę. Studzę.

Tymianek siekam. Liście rukoli skrapiam cytryną.

Orzechy  podprażam na suchej patelni. 

Z oliwy, octów, musztardy, czosnku, miodu, soli i pieprzu przygotowuję dressing.

Łączę kaszę z marchewką, rukolą, tymiankiem, całość polewam dressingiem. 

| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.