czwartek, 02 listopada 2017
Posiłek z rodzaju błyskawicznych. Jego zaletą jest mała ilość składników, prostota wykonania i smak. Raz na jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. :-)



400 g makaronu orkiszowego fusilli
2 słoiki suszonych pomidorów, ok. 500g
500g mascarpone
duża garść posiekanej natki
100 g sera dziugas
80 ml wódki
sól
pieprz
oliwa


Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. 
Część pomidorów drobno siekam. Wszystkie pomidory i te posiekane i te pozostawione w całości zalewam wódką.
Ugotowany makaron odcedzam i z powrotem wsypuję do garnka, dodaję mascarpone, pomidory, natkę i mieszam, trzymając garnek na małym ogniu, dotąd aż cały ser się rozpuści. Doprawiam solą i pieprzem. Makaron z sosem nakładam na talerze i posypuję startym dziugasem lub podobnym serem. :-) 

Bardzo fajne danie, które łączy w sobie dużo różnych smaków, które świetnie ze sobą współgrają. :-) Poza tym bardzo lubię połączenie bakłażana i jogurtu, to jeden z moich ulubionych duetów. :-) 



3 małe bakłażany (ok.750g)
oliwa
250g ugotowanej ciecierzycy
kilka łyżek wywaru po ugotowanej ciecierzycy
kilka ząbków czosnku
eko cytryna
kumin
sumak
cząber
sól
pieprz
duża garść natki
dwie garście mięty
400g jogurtu greckiego

Bakłażany kroję na plastry. Układam na blasze do pieczenia, obficie skrapiam oliwą, solę, posypuję świeżo utłuczonym pieprzem, przykrywam folia aluminiową i piekę w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Ciecierzycę miksuję z kilkoma łyżkami oliwy, kilkoma łyżkami wywaru po ugotowanej ciecierzycy, startą skórką cytryny, pokrojonym miąższem cytryny bez albedo, ząbkami czosnku, solą, pieprzem, kuminem, cząbrem i sumakiem. 

Jogurt miksuję z dodatkiem dwóch łyżek wody, z miętą, natką. Doprawiam go solą i pieprzem. 

Gorące plastry bakłażanów rozkładam na talerzach. Dodaję pastę z ciecierzycy. Danie polewam jogurtem. 





| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.