piątek, 03 listopada 2017
Bardzo dobry obiad, ale niestety trzeba się przy nim trochę nakrzątać. :-) Ale warto. :-) 



2 małe bakłażany
2 cebule
spory kawałek imbiru
kilka ząbków czosnku
cynamon
kumin
sumak
wędzona papryka
cząber
sól
pieprz
puszka pomidorów
2 szklanki bulionu
szklanka ugotowanej ciecierzycy
3/4 szklanki rodzynek
1 cytryna
szklanka komosy ryżowej
2 awokado Hass
garść natki
garść mięty
sok z 1 cytryny
kilka łyżek oliwy
podprażone na suchej patelni migdały
pestki granatu

Komosę przelewamy gorącą wodą. Wsypujemy do garnka, wlewamy dwie szklanki wody, solimy i gotujemy do utraty płynu. 

Na patelni smażymy cebule, czosnek, pokrojony imbir, wsypujemy przyprawy. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy pokrojone bakłażany, po kilku minutach dodajemy pomidory i bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy danie przez ok. pół godziny. Następnie wsypujemy ciecierzycę, pół szklanki rodzynek, startą skórkę cytryny  i gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy sok cytryny. 

Ugotowaną komosę mieszamy z 1/4 szklanki rodzynek.

Awokado kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy oliwę, posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 

Nakładamy na talerze komosę, obok bakłażany z pomidorami, sałatkę i całość dania posypujemy prażonymi migdałami i pestkami granatu. 
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.