¶roda, 03 stycznia 2018
Ostatni numer Kukbuka bardzo przyjemnie mi się czytało, kawałek po kawałeczku, w tych krótkich wolnych chwilach. Na ¦więta poza nie¶mierteln± w moim domu tart± cytrynow± postanowiłam upiec ciasto marchewkowe z tego numeru. Wyszło wilgotne, smaczne, do powtórzenia. :-) Doskonale komponuje się ze smakiem i aromatem gęstego sosu z wędzonych ¶liwek. 



Ciasto marchewkowe
5 jaj
300g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g m±ki
300g obranej marchwi
250ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło i m±ka do wysmarowania, oprószenia formy

sos ¶liwkowy:
200g wędzonych ¶liwek bez pestek
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
50g cukru

Jajka ubijamy z cukrami aż otrzymamy jednolit± masę. Wsypujemy m±kę, teraz miksujemy na małych obrotach. Wsypujemy start± na grubych oczkach marchew, mieszamy łyżk±. Dodajemy olej, sodę, proszek, cynamon, znów masę mieszamy delikatnie łyżk±. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej m±k±. Pieczemy przez ok. 50 minut w 170 stopniach. 

Robimy sos. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i posiekane ¶liwki i gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie blendujemy. 
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.