poniedziałek, 07 maja 2018
Bardzo smaczne placki z super zdrowej pokrzywy. Doskonale smakują na ciepło, a jeszcze lepsze są ostudzone. Nie musicie ich dosładzać cukrem, dla cukronielubów spokojnie wystarczy słodycz jabłka i rodzynek. 



Placki pokrzywowe

2 l listków pokrzyw (zebrane pokrzywy przelałam wrzątkiem by nie parzyły i przy pomocy nożyczek obcięłam listki)
1 i pół średniej wielkości jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
mała garstka rodzynek
pół łyżeczki soli
2 szklanki mąki orkiszowej l. pszennej
1/2 szklanki wody
2 jaja
ew. 1 łyżka cukru

Listki pokrzywy drobno posiekałam i wymieszałam z resztą składników. Powstało kleiste ciasto. Placki usmażyłam na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. 



| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.