wtorek, 07 listopada 2017
Kalafior taki trochę curry, ostrość chilli, słodycz mango, lekko kwaskowaty  szpinak baby. Czego tu nie ma? Wszystkie smaki w jednej misce. :-))



1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
mały kalafior
2 duże owoce mango
papryczka chilli
100g szpinaku baby
spora garść listków kolendry
duża cebula
olej
kumin
sumak
mielona kolendra
cząber
curry w proszku
kurkuma w proszku
sól
pieprz
sok z limonki
oliwa
ew. odrobina musztardy

Na oleju przesmaż posiekaną cebulę, wsyp do niej trochę soli, po usmażeniu przełóż ją do miski z ugotowaną ciecierzycą. 

Różyczki kalafiora blanszuj we wrzątku przez 3 minuty. Odcedź i odstaw by przestygły i wyschły. Wtedy wrzuć je na rozgrzany olej po cebuli, posyp przyprawami i smaż dotąd, aż się zrumienią. Przełóż je do miski z ciecierzycą i wymieszaj.

Jak zawartość miski przestygnie dodaj do niej posiekaną papryczkę chilli, szpinak baby, kolendrę, mango pokrojone w kostkę, polej oliwą i sokiem limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj trochę musztardy. 

Koniecznie trzeba sałatce dać czas na to, by składniki "się przegryzły" i wtedy otrzymamy danie typu niebo w gębie. :-))

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.