Wina

czwartek, 11 kwietnia 2013

Do sushi pasują wina białe o lekkiej kwasowości, różowe. Podczas spotkania próbowaliśmy win z różnych butelek i przeważnie wszystkim smakował Riesling. Faktycznie było to wino pasujące do każdego smaku. Niemniej stanowiło tło do sushi, gdy tymczasem ja lubiłam smaki jedzenia zestawiać z winami w uzupełniające się pary. Wytrawne i ostrzejsze smakołyki smakowały mi popite winem Verdejo. Lekko słodkie sushi smakowało mi podane wraz z Viognier-Chardonnay. Sashimi ładnie grało z winem różowym.

  Riesling Charm 2011, Georg Breuer, Rheingau 49, cena 49,50 Mielżyński

  Verdejo Mania 2012, Rueda, 49 zł, Vinocamino

  Viognier-Chardonnay 2011, Laurent Miquel, Pays d'Oc 39 zł, DELiWINA


  Note Bleu Rose 2012, Presqu'll de Saint Tropez, 34 zł, Mielżyński

   Pieczone kraby

20:16, krokodyll8 , Wina
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 października 2012

Mołdawia - najmniejsza z byłych republik radzieckich, niemal dziesięciokrotnie mniejsza od Polski, tu i ówdzie pokryta winnicami, wina z nich pochodzące z roku na rok stają się coraz smaczniejsze, coraz bardziej nowoczesne, ciekawe. W tej chwili można już znaleźć  wiele doskonałych smaków.


Produkcja wina ma tutaj odległe korzenie, wiadomo bowiem, że rejony te zamieszkiwali Grecy (ok. III w. p.n.e.) i Rzymianie (ok. II w n.e.). Herodot odwiedził te strony w 447 r. p.n.e. i napisał wtedy o rozwiniętej produkcji wina w greckich koloniach nad dolnym Dniestrem.
Apogeum rozwoju winiarstwa na tych terenach, to XV wiek - czasy Stefana III. W XV-XIX w. nastąpił upadek winiarstwa związany z okupacją turecką. W 1812 r. ziemie zostały zajęte przez Rosję. Wznowiono wtedy uprawę winorośli i produkcję wina. Rozwinięto ją na wielką skalę kosztem jakości. Do połowy stulecia Mołdawia stała się zagłębiem winiarskim carskiego imperium. W czasach ZSRR poczynione zostały duże inwestycje w Mołdawii, rynek radziecki bowiem wchłaniał każdą ilość wina. W 1985 r. rozpoczyna się jednak antyalkoholowa kampania Gorbaczowa. W jej wyniku powierzchnia mołdawskich winnic maleje o połowę, Mołdawianie wypijają bowiem tylko 10% swojej produkcji. W 2000r. z powodu rosyjskiego embargo Mołdawia pozostaje z 200 milionami niesprzedanych butelek. Zaczyna się poszukiwanie nowych rynków zbytu (UE, Chiny).

Gospodarka Mołdawii oparta jest głównie na winiarstwie (1/3 przychodu z eksportu, 2/5 przychodu z rolnictwa).
Odmiany uprawiane w Mołdawii, to w 80% białe, 24% czerwone, 6% deserowe winorośle. Najwięcej (88%) jest win spokojnych, ale są też wina wzmacniane (5%), musujące (4%), brandy (3%). Najwięcej produkuje się win białych (60%).

Uprawia się odmiany lokalne: galbena, zghiharda plavai, batuta neagra, tamaioasa, cabasia. Z białych: luminitsa, legenda, muscat le ialoveni, riton, bianca i hibernal (dwie ostatnie z dobrym skutkiem uprawiane są także w Polsce). Z czerwonych: negru le ialoveni, rubin tairovsemii, serecsia, plavai. Nie brak też mieszańców amerykańskich - isabela, lidia, z których produkuje się tanie wino.
Produkcja wina skoncentrowana jest w dużych firmach, holdingach, choć znacznie poprawia się jakość wytwarzanych w nich win. Są też pierwsze oznaki działalności "butikowców", np. Constantin Stratan (Equinox), Aleksander Luchianov (Et Cetera), Anatol Iurco (Mezalimpe).


Polska importuje 9% całej produkcji.



Mołdawia leży na podobnej szerokosci geograficznej co Burgundia. Ma stosunowo płaską powierzchnię, pokryta jest tylko niewielkimi wzniesieniami.

Panują tu optymalne warunki do uprawy winorośli: idealny podział temperatur między dniem a nocą, krótkie i łagodne zimy, ciepłe lata i długie jesienie. Jednak pewnym zagrożeniem dla winnic mogą być wiosenne przymrozki.
Regiony winiarskie Mołdawii, to - Balti, Codru, Stefan-Voda, Valul lui Traian.
W Balti wytwarza się głównie wina białe i musujące i spora część produkcji przeznaczona jest do wytwarzania brandy.
W Codru powstają przede wszystkim białe wina spokojne oraz musujące. Cricova, Romanesti, Chateuu Vartely, Asconi, AgroVin Bulboaca.
W Stefan-Voda produkuje się wina z odmian czerwonych (cabernet sauvignon, merlot, rara neagra). Purcari, Salcuta, Cimisila, ampelos (Et Cetera).
W Valul lui Traian większość upraw, to odmiany czerwone. Panują tu szczególnie dobre warunki dla pinot noir. Dużo upraw, to winogrona deserowe. DK Intertrade, Bostavan, Fautou, Gitana, Basa-Vin.

Na degustacji zorganizowanej przez Magazyn Wino próbowałam m.in.:

Fautor - Chardonnay&Rkatiteli Dry, 2011 (Fautor). Aromaty kwiatów, jabłek, tropikalnych owoców, przyjemne wino.

Chi Sauvignon blanc Dry 2011 (Cimislia Wineries) - bardzo przyjemne wino, piłam je z przyjemnością. Dosyć świeże, tropikalna nuta, ładny bukiet.

Feteasca Alba Dry 2011 (Chateau Vartely)

Firebird legend Merlot - Cabernet Sauvignon Dry 2010 (DK Intertrade)

Rara Neagra Dry 2007 (Dionysos Mereni) z rdzennie mołdawskiej unikalnej odmiany czerwonej o dużych ciemnych owocach, używanej głównie w blendach. Daje wina ekstraktywne, cieliste, pełne koloru i owocu, o wyrazistych taninach i umiarkowanie kwasowe. Wino smaczne, o intensywnej kwasowości, ziołowo-pieprzne aromaty.

Lupi - 2009 Dry (Gitana winery). Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi. Wino to podbiło moje serce, jest bowiem niezwykle charakterystyczne i ciekawe w smaku. 2 lata leżakowało sobie w dużych dębowych beczkach. Wino dosyć młode, zawiera 13,5% alkoholu. Ma interesujący smak, zapach mocno korzennny, pieprzny, lekko owocowy. Nie ma jeszcze dystrybutora w Polsce, jak będzie taka możliwość, to na pewno je kupię. Jest niezapomniane. Na dodatek wcale niedrogie.

Negru de Purcari (Purcari winery) Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rara Neagra

Kagor Kazayak - 2005 Dessert Wine (Suvorov Vin) - fermentacja tego wina przerywana jest dodatkiem brandy, zawiera ono 16% alkoholu, smaczne wino, niezwykle popularne na chrzcinach.

Mimi - Muscat -2003 late harvest (AgroVin Bulboaca) - Mimi moja miłość! To wino smakowało mi najbardziej. Zapach fig, mniam. Owoce winogron zostały zamrożone, fermentowały w stali, 12 miesięcy wino spędziło w beczułce, a potem dało niezwykle smakowity efekt. Bardzo europejskie, bardzo urokliwe, pyszne, o pięknej barwie. Mam butelkę, jutro ją otworzę do jakiegoś dania, które przygotuję w domu. Już się cieszę.

Chateau Vartely - Muscat Ottonel - 2009 - Ice wine Sweet (Chateau Vartely) - również smaczne wino o pięknym bukiecie, dobre i godne każdego stołu, ale nie tak zachwycające, jak Mimi. ;-) Niemniej i na nie warto się skusić. :-)


Po degustacji czekał na nas bardzo smaczny lunch przygotowany przez szefa kuchni Hotelu Le Regina.

Więcej zdjęć z degustacji można znaleźć na Facebooku.

*zdjęcia Mołdawii nie są mojego autorstwa, ale pochodzą ze strony www.voiaj.md

00:19, krokodyll8 , Wina
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 września 2012

Ostatnio próbowaliśmy win Barolo i smakołyków pochodzących z Piemontu. Wina z Barolo są długo dojrzewające, ale i długowieczne. Można łatwo wśród nich znaleźć swoje ulubione smaki. Degustowaliśmy między innymi wino pochodzące z małej winnicy, którego w jednym roku wyprodukowano tylko 1500 butelek.
Próbowaliśmy serów, przetworów i wyrobów czekoladowych wytwarzanych przez małych producentów, były to głównie rodzinne firmy z wieloletnią tradycją, które smak swych wyrobów doprowadziły do perfekcji. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się sery La Boterra.

 Obfitość smaków, rodzajów robiła ogromne wrażenie.

Kilka z nich:
Paglietin Al Tartufo - wyprodukowany z mleka krowiego, koziego i owczego, dojrzewa przez 15 dni i produkowany jest w wersji z fiołkami, z tymiankiem, gruszkami itd.

Cevrin - kozi ser, który doskonale smakuje podany z dżemem z gruszek, dojrzewa 35 dni, oferowany jest w wielu odmianach, z kwiatami górskimi, w liściach winogron, z rodzynkami, z czekoladą, jałowcem, z orzechami itd.
Bianco Sottobosco - z mleka krowiego i koziego, dojrzewa 50 dni, my kosztowaliśmy wersję z truflami podaną wraz z galaretką z wina.

Przetwory firmy Fonterosa mają smak domowych przetworów, zresztą powstały na bazie rodzinnych receptur, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie, część produktów jednak została wymyślona niedawno w odpowiedzi na wymogi współczesnego klienta. Każdy produkt charakteryzuje się intensywnym, wyraźnym, świeżym smakiem.  Przetwory oferowane są w zgrabnych słoikach zaopatrzonych w bardzo ładne etykiety.

Próbowaliśmy marynowanych warzyw, m.in. papryk nadziewanych anchois, kaparami i oliwkami, dżemów, kremów, galaretek.

Właściciel firmy Cioccopassione rozpieszczał nas smakami wyrobów czekoladowych powstałych na bazie czekolady wytworzonej w tejże firmie. Są to słodycze bardzo wysokiej jakości. Firma wiele lat temu zaczynała od produkcji jaj wielkanocnych i wyrobów bożonarodzeniowych i nosiła wtedy jeszcze nazwę pochodzącą od nazwiska założyciela. Obecnie asortyment jest szeroki. Firma produkuje czekolady z chilli, orzechami, migdałami, ciasteczka amaretti, kandyzowane owoce w czekoladzie, miękkie ciasteczka czekoladowe z migdałami i pestkami moreli, czekoladowe kremy, czekoladki wytwarzane ręcznie.

Smaki serów, słodyczy, przetworów i smaki próbowanych win rozpieściły nas niesamowicie.

Na pewno warto wyruszyć do Piemontu na wycieczkę kulinarnym, winnym  szlakiem. ;-)

21:03, krokodyll8 , Wina
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2012

Chateau Monconseil Gazin


Wina komponowane są według tradycyjnej receptury połączonej z nowoczesnymi metodami produkcji. Wina są zrównoważone, skoncentrowane i eleganckie.
W winnicy stosowane są ekologiczne metody uprawy, co potwierdzone jest certyfikatem przyznanym przez TERRA VITIS.

Amboria Sarl
 
Wina wysokiej jakości, wiele z nich zostało nagrodzonych. Dobra jest relacja jakości do ceny.

Union Prodiffu

Uprawa tradycyjna, w trakcie przemian oraz ekologiczna i biodynamiczna

W winnicy Le Domaine des Sanzay uprawa winorośli odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.


Aromat brzoskwini i grejpfruta. Bardzo smaczne wino.

Domena Persenades istnieje od 1650r. Gliniano-wapienne płaskowyże regionu bas-Armagnac oraz piaszczyste tereny Tenareze nadają winom wspaniały smak.

W bukiecie wyczuwalny agrest, smak dojrzałego agrestu i rodzynek.

To co znaleźliśmy najsmaczniejszego, to połączenie nektaru z czarnych porzeczek (4% zawartości alkoholu) z winem. Wspaniałe.

Tradycyjna winnica Guyot położona jest w górach Cevennes. Wina pochodzą ze szczepów Chardonnay, Vermentino, Merlot, Syrah, Grenache, Cinsault. Te francuskie wina mają rosyjską duszę dzięki właścicielce winnicy, Sylvie Von Rennenkampff de Poliakoff.

Tagi: wino
14:20, krokodyll8 , Wina
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 czerwca 2012

Włoskie wina należą do moich ulubionych. Bukiety, smaki, których nie trzeba się domyślać, dzieje się w nich tyle, że trudno się od nich oderwać i degustowanie zawsze kończy się lekkim szumem w głowie, bo trudno sobie odmówić łyk  tego, i następnego, z kolejnej butelki i tego co stoi na ostatnim stoliku, a jeszcze go nie spróbowaliśmy i też pewnie jest zachwycające.

100% Pecorino. Pecorino  jest starym białym szczepem winorośli, spotykanym jedynie w środkowych Włoszech. Wino leżakuje przez 6 miesięcy w dębowych beczkach i przez 3 miesiące w butelkach. Wino o świeżym, ciekawym smaku mające bardzo intensywny i trwały zapach dzikich ziół, kwiatów głogu i wanilii.

Wino produkowane pod doradztwem Carlo Ferrini, enologa międzynarodowej sławy. Mieszanka 60% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc, 10% merlot i 5% Petit Verdot. Zapach czarnych porzeczek,  wiśni, cedru, ziół. Czysty owocowy smak.

 
Castello delle Regine - Wino produkowane z winogron Sangiovese 80%, Merlot 10% i Syrah 10%.  Głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Zapach czeremchy, wiśni.  

Wykonane z Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Petit winogron (czerwona etykieta).  Produkcja wina polega na długiej maceracji, a następnie wino leżakuje w dębowych beczkach przez 18/24 miesięcy.  Ma głęboki rubinowy kolor, bukiet z nutami dojrzałych czerwonych owoców, konfitur i  tytoniu. Bardzo smaczne.

Wykonane z Cabernet Sauvignon, Montepulciano i Alicante Bouschet (niebieska etykieta),   przetwarzane  w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie spoczywa, dojrzewa i rozwija się aż do butelkowania, które ma miejsce rok po zbiorach.  Głęboki rubinowy kolor, aromaty owocowe, wyczuwalny zapach leśnych jagód.

Importer: wineonline@wineonline.pl

Zdecydowanie mój ulubiony zestaw win

Rondirosa - ma delikatny różowy kolor. Bukiet wiosennych kwiatów i owoców. Smakuje przyjemnie, świeżo.  Pasuje do przystawek, zup i dań z makaronu z pomidorami i jajkami.

Nero di Troja - Czerwone wino. Dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Kolor rubinowy z odcieniami fioletu.Bukiet jest zwiewny i trwały. Wino pasuje do  czerwonego mięsa, dziczyzny, pieczeni, dojrzałych serów.

Importer - msliwinski@autograf.pl

Próbowałam je na samym końcu. Zachwyciło mnie, trudno było się od niego oderwać. Ma piękny bukiet, w którym wyczuwało się zapach świeżych kwiatów. Bardzo dobry smak, w którym można było doszukać się smaku świeżych migdałów. Wino to dobrze  komponuje się z rybami, owocami morza, białym mięsem, kremami z warzyw.

Tagi: wino
13:03, krokodyll8 , Wina
Link Komentarze (1) »
środa, 29 lutego 2012

Niedawno wraz z kilkunastoma blogerami kulinarnymi uczestniczyłam w degustacji 6 win. Smakowaliśmy ich i poddawaliśmy naszej subiektywnej ocenie. Staraliśmy się wybrać do jakich dań i składników pasowałyby najlepiej. Wymienialiśmy się wrażeniami na gorąco. :-) To było bardzo przyjemne przeżycie smakować tak różnych smaków wina w towarzystwie osób, które pasjonują się dobrą kuchnią. Wymienianie opinii i porównywanie swoich odczuć przysporzyło nam wiele uciechy. :-)

to tylko część z nas, goszczących blogerów :-)

To przyjemne spotkanie prowadził w imieniu www.6win.pl pan Marek Kondrat. Idea portalu polega na dostarczaniu dla miłośników wina butelek z małych winnic, win dobrych jakościowo, w dużej palecie smakowej. Win  pasujących na okazje całkiem zwyczajne oraz te uroczyste i niepowtarzalne. W każdym miesiącu 6winpl proponuje zakup pół tuzina różnych win, specjalnie wybranych według klucza smaków ;-) jury. A do jury należy poza panem Markiem Kondratem całkiem spore grono smakoszy krytyków ;-).

Podczas wspólnej degustacji wybierają oni 6 butelek różnych win od różnych producentów, win które szczególnie przypadły im wszystkim do gustu. Następnie są one rozdystrybuowane poprzez stronę 6 winpl w cenie ogólnej, obejmującej całe pół tuzina butelek. A że cena jest niezawyżona, możecie sami niedługo się przekonać. My za smakowane wina proponowaliśmy cenę wyższą :-)

MARTI SERDA

Wino musujące, lekko wytrawne. Szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada. Region: Hiszpania, Pendes, Cava DO. Producent: Cavas Marti Serda
Wina musujące często podawane są, jako aperitif i na tym koniec, a tymczasem są to wina niezwykle elastyczne smakowo, pasujące do bardzo wielu różnorodnych w swych smakach potraw i doskonale sprawdzają się serwowane wraz z posiłkiem, a nie tylko jako toast.
W przypadku Cavy druga fermentacja zachodzi już w butelkach.
Większość win musujących jest nierocznikowa, co oznacza, że mogą być produkowane nie tylko z owoców pochodzących z konkretnego roku. Po prostu wina z danego rocznika mieszane są z zapasami z lat ubiegłych.
W tym konretnym winie wyczuwałam zapach agrestu. Miałam wrażenie, że wino jest chropowate, pluszowe. ;-) Doskonale, wg mnie, pasuje do pleśniowych serów, do potraw o zdecydowanym, wyrazistym smaku.

SERRA DEL CONTE

rocznik: 2011, region: Włochy, Marche, wino białe, wytrawne, producent: Garofoli, szczepy: 100% verdicchio

Wino delikatne, gładkie, smak orzechów laskowych i źle wysuszonych ;-) orzechów włoskich. Doskonale wg mnie pasujące do kozich serów, owoców morza, szczególnie do ostryg, do wszystkiego co ma gruboziarnistą strukturę (polenta, kasza, makaron).

POLOCOCA

rocznik: 2010, region: Hiszpania, Cigales DO, wino różowe, wytrawne, producent: Dispoveco, szczepy: 100% tempranillo

Wino to uzyskuje się z bardzo tradycyjnego hiszpańskiego szczepu. Kolor wina jest niesamowicie piękny. W smaku przypominało mi albedo :-), gorzką pomarańczę, greipfrut. Bardzo ładnie łączy się z wędzonym łososiem.

JOVEN

rocznik: 2009, region: Hiszpania, Rioja DOCa, wino czerwone, wytrawne, producent: Usoa de Bagordi, szczepy: 65% tempranillo, 25% graciano, 10% garnacha

Powstaje z owoców winnicy, w której nie są stosowane pestycydy, a producent używa niewielu maszyn starając się jak najwięcej pracy wykonać ręcznie. Wino to ma silny aromat beczki, co czyni je trudnym winem jeśli chodzi o dobór potraw. Najlepiej współgra z grillowanym, wędzonym mięsem, prażonymi lub pieczonymi orzechami.

OPUS

rocznik: NV, region: Francja, Frontignan, wino deserowe, słodkie, producent: Frontignan Muscat, szczepy: 100% muscat blanc a petit grain

To wino smakowało mi najbardziej. Ma piękną barwę. Aromat dojrzałych śliwek węgierek, poziomek. Bardzo ciekawy smak, w którym wyczuwałam między innymi smak białych, dojrzałych porzeczek.
Jeśli miałoby być podawane z deserem, to należy do niego zaserwować deser mniej słodki, niż słodycz tego wina. Na pewno pięknie zagra z deserami na bazie owoców leśnych oraz jabłek, gruszek.

CHATEAU DE SIX TERRES

rocznik: NV, region: Francja, Muscat de Frontignan AC, wino wzmacniane, słodkie, producent: Chateau Six Terres, szczepy: 100% muscat blanc a petit grain

Wino wzmacniane, czyli do jego produkcji, już po zakończeniu fermentacji, dodano alkohol. W smaku wyczuwałam rodzynki, palony cukier. Jest to wino bardzo słodkie.

16:18, krokodyll8 , Wina
Link Komentarze (8) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.