Dodatki

poniedziałek, 29 maja 2017
Do własnoręcznie wykonanego chleba aż się prosi zrobić własne masło, szczególnie, że jest to bardzo proste. Wystarczy wlać do miski 30% śmietanę, można wsypać sól. Ja do 450 ml śmietany dodaję 1/4 łyżeczkę morskiej soli. Następnie należy śmietanę miksować dotąd aż powstanie puszysty krem. I wtedy nie przerywamy miksowania tylko robimy to dalej. Krem za jakiś czas zmieni teksturę, nabierze maślanego koloru i w końcowym momencie wypłynie z niego maślanka. Wtedy przelewamy zawartość miski nad drugą miską przez gęste sitko. Maślankę odlewamy, warto ją wypić, bo jest i smaczna i zdrowa. A masło, które zostało nam na sitku przepłukujemy obficie zimną wodą z kranu, żeby pozbyć się z niego resztek maślanki. Formujemy go dłońmi w kulę. I już. Jest gotowe. 
Ja swoje masło robię ze śmietany ekologicznej Ekokniazia. Ale da się je oczywiście zrobić z każdej gęstej śmietany, byle nie z kwaśnej, bo kwaśne masło raczej nie będzie nikomu smakować. :-)


08:16, krokodyll8 , Dodatki
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 grudnia 2010

My mamy jeszcze przed sobą odgruzowywanie domu i choinki, którą już zdążyło "zasypać", bo przez ostatnie dni toczyło się wartkie życie. Kilka smakołyków czeka w kolejce do zrobienia. Nie przesadzam z ilością jedzenia, po prostu nie było kiedy się tym zająć. Wczoraj przygotowałam łososia w galarecie i zrobiłam sos tatarski.

Sos tatarski

100 ml majonezu kieleckiego (jest b. smaczny, bez konserwantów, nasz ulubiony)

1 czubata łyżeczka musztardy Develey, np. bawarska

4 konserwowe ogórki

4 czubate łyżki marynowanych grzybów

1 czubata łyżka kaparów

2 posiekane szalotki

troszkę soli

pieprz

Ogóki, grzybki, szalotki drobno siekam. Mieszam z resztą składników. Gotowe. :-)

Inna wersja: kapary, ogórki konserwowe, chrzan + majonez.

11:27, krokodyll8 , Dodatki
Link Komentarze (9) »
piątek, 05 grudnia 2008

To jedna z naszych ulubionych surówek. Piękne połączenie smaku słodkiego i kwaśnego z gorzkim. Na dodatek pysznie chrupiąca. Robimy ją w dwóch wersjach. Dziś z daktylami.

Surówka z cykorii

2 cykorie

1 cytryna

2 łyżki majonezu

czubata łyżka miodu

100-150 g daktyli

Sok z cytryny wycisnąć. Cykorie pokroić z pominięciem głąbów. Wrzucić do miski. Od razu skropić je sokiem, żeby nie ściemniały. W miseczce wymieszać miód z majonezem. Przełożyć (przelać) do salaterki. Pokroić daktyle, dodać do surówki. Całość wymieszać.

Druga wersja surówki jest bardzo podobna. Równie smakowita. Nie ma w niej daktyli, a sos składa się z następujących składników: 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Develey, np. słodkiej bawarskiej, sól, cukier, ew. zamiast cukru miód. Cytryną oczywiście skrapiamy cykorie zaraz po pokrojeniu.  

14:05, krokodyll8 , Dodatki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 04 grudnia 2008

Dzisiaj przygotowuję pyszną pieczeń w cytrynowo-piwnej marynacie bogatej jeszcze w inne smaczne składniki. Pieczeń ta wybornie smakuje podana z kluskami śląskimi. Przepis na pieczeń podam jutro, dziś - kluski. :-)

Kluski śląskie

1 kg ziemniaków

25 dkg mąki ziemniaczanej

3 jajka

sól

Ziemniaki gotuję w skórce. Po ugotowaniu i ostudzeniu obieram je i mielę w maszynce. W misce łączę je z mąką, jajkami, solą. Mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. Formuję umączonymi rękoma kulki i w środku każdej z nich robię palcem dziurkę. Gotuję w dużym garnku, w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu gotują się przez ok. 5-10 minut. Rosną.

Ważne w tym przepisie są ziemniaki. Kiedyś kupiłam kartofle, które bardzo szybko się gotowały, kluski z nich nie były zbyt smaczne.

niedziela, 02 listopada 2008

"Nuż też ćwikiełki w piec namiotawszy a dobrze przypiekszy nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrążawszy, przetrząsać, bo będzie długo trwała, także koprem włoskim, troszkę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przysalać; tedy to jest osobny przysmak, ani twoje limunije, bo i rosołek barzo smaczny i sama pani ćwikła, bo już będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła." Mikołaj Rej 

Ćwikła

Buraki umyć, nie obierać, gotować ok. godziny. Przestudzić.

Obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do miski, posolić, pocukrzyć, dodać sporo chrzanu (jesli kupny, to nie ze śmietaną, ale z kwaskiem cytrynowym), sok z cytryn. Wymieszać. Gotowe. :-) Ja dosmaczam jeszcze octem balsamico i sosem Kikkoman.

Uwielbiam ćwikłę na kanapce ze świeżego, żytniego chleba z wędliną.


środa, 29 października 2008

Buraki na ciepło

1 kg buraków

1 łyżka domowego smalcu

2 łyżki mąki

2 cytryny

sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, goździki, liście laurowe

Gotuję buraki w skórce około godziny. Gdy ostygną, obieram je i ścieram na grubej tarce.

W garnku rozpuszczam smalec. Zestawiam z ognia, wsypuję mąkę i robię zasmażkę. Wrzucam buraki. Stawiam na gaz, podgrzewam. Wlewam ociupinę wody. Doprawiam. Wyciskam sok z cytryn. Uwielbiam. :-)

Lubię jeszcze dolać ocet balsamiczny (wtedy daję jedną cytrynę) i japoński sos sojowy, ale to moje widzimiesię, bo nie jest to konieczne.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.