Obiady

czwartek, 30 marca 2017
Curry, to jeden z naszych ulubionych posiłków. Robi się je bardzo szybko i jakoś nigdy się nam nie nudzi :-)



Curry wege

malutki kalafior, u mnie ekologiczny kalafior z Sycylii, maksimum smaku :-)
1 mała cukinia
duża garść orzechów nerkowca
puszka mleka kokosowego
olej roślinny
ryż basmati
pęczek bazylii, kolendry, natki lub innych ziół
pieprz

pasta:
1 duża cebula
papryczka chilli
duży kawałek imbiru
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sumaka
1 łyżeczka cząbru
ociupina soli

Składniki pasty blenduję i przekładam na rozgrzany olej, przez kilka minut pastę podsmażam. Następnie dodaję różyczki kalafiora. Smażę dotąd aż trochę zmięknie i dodaję drobno pokrojoną cukinię. Smażę przez kilka minut razem, zalewam mlekiem i duszę przez kilkanaście minut. Dotąd aż kalafior nie będzie za twardy. Pod koniec duszenia wsypuję posiekane zioła i nerkowce. Doprawiam sporą ilością świeżo młotkowanego pieprzu i solą. Chwilę całość razem podgrzewam.  Podaję w towarzystwie ryżu. :-)
wtorek, 28 marca 2017
Od jakiegoś czasu bardzo mnie bawi gotowanie po wegańsku. W naszym domu dania wegetariańskie i wegańskie są na porządku dziennym, ale  teraz złapałam bakcyla, który polega na robieniu sernika bez sera za to z awokado, parmezanu z nerkowców, mięsa z seitana itd. Coś innego z czegoś roślinnego. I wkręca mnie ta zamiana, podmiana, te małe oszustwa, których się dopuszczam częstując dzieci ciastem podobnym do tiramisu ale z bananów, pastą wyglądającą i podobnie smakującą, jak ta z jajek ale bez jajek itd. :-) Cały czas mam poczucie, że ryzykuję, że za chwilę trafię na coś niejadalnego. Ale tak nie jest. Wszystko co do tej pory zrobiłam smakuje obłędnie albo tylko bardzo dobrze. :-) I przy okazji stałam się fanką bloga ervegan, bo przepisy Eryka są po prostu smaczne. :-) Trafiłam na jego bloga przypadkiem, ale nic nie dzieje się przypadkowo. :-) 
Tym razem przyrządziłam spaghetti. Nie pierwszy raz, już wcześniej skusił mnie ten przepis. Mogę więc śmiało powiedzieć, że przyjął się u nas w domu i co jakiś czas na pewno będę go robić. Bolognese wszyscy znacie. Tym razem parmezan jest z nerkowców a mielone mięso z tofu. :-) Ale pomidory już są z pomidorów. :-))



Spaghetti bolognese

W miejsce mięsa - mielone tofu (300 g tofu, 1/4 szklanki płatków drożdżowych, 2 łyżeczki papryki wędzonej, cząber, kumin, sumak, czosnek w proszku, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, olej roślinny). Tofu kruszę w dłoni lub rozdrabniam przy pomocy widelca i mieszam z pozostałymi składnikami za wyjątkiem oleju, smażę go na nieprzywierającej patelni, na rozgrzanym oleju, mieszam tylko raz, chodzi o to by się przysmażył. Po kilku minutach smażenia przesypuję tofu do naczynia żaroodpornego i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, temperaturę od razu zmieniam na 150 stopni i piekę przez ok 20 minut, tym razem mieszając co jakiś czas i uważając, żeby nie przypalić tofu. 

W miejsce parmezanu - 1/2 szklanki nerkowców, czubata łyżka płatków drożdżowych i sól do smaku, wszystko blenduję, ale nie na jednolitą masę, tylko orzechy po zblendowaniu mają wyglądać jak starty na małych oczkach parmezan.

ugotowany makaron spaghetti orkiszowo-razowy
500 ml passaty pomidorowej
2 łodygi selera naciowego
2 małe marchewki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
garść suszonych grzybów, zalanych wrzątkiem
gałka muszkatołowa świeżo starta
mielone goździki
kumin
sumak
balsamico
świeża bazylia
olej roślinny
odrobina bulionu lub wody

Cebulę i czosnek drobno siekam i smażę przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Przekładam do miseczki i na olej wrzucam obraną i drobno posiekaną marchewkę z pokrojonymi łodygami selera, smażę dłuższą chwilę, po czym dodaję odcedzone posiekane grzyby, wlewam wino. Gdy płyn wyparuje wlewam passatę, dodaję przyprawy, balsamico, tofu, cebulę z czosnkiem, chwilę razem duszę, dodaję jeszcze nieco bulionu lub samą wodę.

Na talerzach układam makaron, na nim sos, posypuję go wegańskim "parmezanem" i listkami bazylii. 


czwartek, 24 listopada 2016
Bardzo smaczny, sycący obiad, doskonały na jesienną aurę. :-) Kolejny testowany na moich nastolatkach. :-))



Chińszczyzna

400g ryżu
400 ekologicznej polędwicy wieprzowej
duży kawałek świeżego imbiru
papryczka chilli
duża czerwona cebula
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
olej
ulubione przyprawy
sól i młotkowany pieprz
sos sojowy Kikkoman
ananas w puszce
kilka łyżek balsamico
łyżka mąki kukurydzianej
sałata masłowa
świeże zioła
opcjonalnie ziarna sezamu

Ryż ugotować w osolonym wrzątku.

Pokrojone drobno mięso usmażyć na oleju z dodatkiem np. przyprawy 5 smaków, może że lubicie jak ja własne mieszanki przypraw, soli i pieprzu. Zdjąć mięso z woka i wrzucić na olej pokrojoną cebulę, posiekany imbir, czosnek, chilli, pokrojoną paprykę, przyprawić, dodać sos sojowy. Chwilę razem smażyć. Następnie dodać pokrojonego ananasa i sok z puszki, wsypać mąkę, dodać mięso, część ziół, balsamico, chwilę wszystko razem podgrzać mieszając. 

Na talerzu ułożyć liście sałaty, ryż, warzywa z mięsem, całość polać sosem, obsypać ziołami i ewentualnie jeszcze sezamem. 

*źródło - "Każdy może gotować" Jamie Oliver


niedziela, 20 listopada 2016
11 listopada już tradycyjnie robię obiad z gęsi lub z kaczki. 



Piersi kaczki w sosie winnym

4 piersi ekologicznej kaczki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 garście suszonej żurawiny
szklanka czerwonego wytrawnego wina
majeranek, sól, pieprz
1 kg szarej renety
brusznica z gruszkami
ok. 1 kg ziemniaków
suszone zioła
ostra papryka
masło klarowane
2 łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny

Ziemniaki myję, kroję na kawałki, gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 8 minut. Odcedzam, wrzucam do miski z oliwą, solą, papryką, ziołami, pieprzem. Obtaczam w oliwie. Zawijam w folię aluminiową i piekę w 190 stopniach, równo z kaczką.

Filety nacinam od strony skóry w kratkę. Obtaczam je w soli, pieprzu i majeranku, czosnku i odstawiam na godzinę lub na całą noc w lodówce.
Przesmażam piersi na rozgrzanym maśle ułożone skórą do dołu, tłuszcz ma się wytopić, po kilku minutach przekładam je na drugą stronę i nadal smażę przez kilka minut. Przekładam do żaroodpornego naczynia, podlewam winem, wsypuję żurawinę, wkładam połówki jabłek skórką do dołu i piekę w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie wierzch kaczki smaruję miodem z sokiem cytryny i włączam grill. Piekę jeszcze 10 minut, co jakiś czas smarując miodem z sokiem. 

Kaczkę podaję z pieczonymi ziemniakami, sosem, jabłkami. Na cząstki jabłek nakładam brusznice z gruszkami.

Kolejne danie robione naprędce.



Danie z makaronu i tuńczyka

500g makaronu z białego ryżu typu świderki
4 puszki 125g tuńczyka w ekologicznej oliwie Pan Do mar
3-4 czerwone cebule
1 papryczka chilli
3 puszki pomidorów
świeże zioła, u mnie kolendra
sól, pieprz i inne przyprawy np. cynamon, kmin, summak
3 cytryny
100g startego dziugasa, parmezanu
masło klarowane
oliwa

Rozgrzewam masło na woku, dodaję posiekane cebule, pokrojoną chilli, przyprawy; jak cebula jest przesmażona dodaję tuńczyka, pomidory, świeże zioła i całość duszę przez ok. 20 minut.

Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku. Odcedzam makaron, dodaję do sosu, dolewam kilka łyżek oliwy, sok z cytryn i starte cytrynowe skórki, część dziugasa.

I podaję. Na talerzach posypuję resztą sera. 




W ciągu zapracowanego tygodnia mam mało czasu na gotowanie. Preferuję więc przepisy, których wykonanie zajmuje chwilę i które można następnego dnia odgrzać, a one nie stracą nic przez to na smaku. No cóż, skomplikowana kuchnia ustąpiła tej robionej na łapu capu. :-)



Zapiekanka z serami

500 g makaronu z białego ryżu, świderki, rurki itp. 
100 g sera camembert
100 g mascarpone
150 g parmezanu, dziugasa itp.
125 g kulka mozzarelli
sól, pieprz
świeże zioła osiągalne o tej porze roku, u mnie kolendra
gałka muszkatołowa, świeżo starta
suszona słodka papryka
masło klarowane
opcjonalnie usmażone na maśle shiitake z solą i pieprzem

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Makaron gotuję w osolonym wrzątku, al dente. Na masło klarowane podgrzane dodaję odcedzony makaron, 3/4 startego dziugasa, camembert porwany na kawałki i mascarpone, doprawiam solą, pieprzem, papryką, gałką, dosypuję listki kolendry, mieszam aż ser się rozpuści. Masę przekładam do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam plastry mozzarelli i posypuję całość resztą dziugasa. Podgrzewam w piekarniku przez 10 minut. Pod koniec można włączyć grill, to z sera na wierzchu powstanie rumiana skorupka.
Na talerzach na zapiekankę układam świeżo usmażone grzyby shiitake. 


wtorek, 08 listopada 2016
Obiad z gatunku lubianych przez moje nastolatki. Prostota wykonania i smakowy strzał w dziesiątkę. 



Zapiekanka makaronowa

500g makaronu muszelki z białego ryżu (może być jakikolwiek inny makaron o podobnym kształcie)
2 cebule
1 puszka pomidorów
passata pomidorowa np. Alce Nero
kilka łyżek pesto rosso l. podobnego sosu
kilka łyżek dobrego koncentratu pomidorowego np. Myecolife
papryczka chilli
balsamico
sos sojowy Kikkoman
sól, pieprz
ulubione przyprawy (u mnie zawsze zupełnie niewłoski kumin i summak, ale też zioła, mielone goździki, cynamon, gałka)
ok. 200g parmezanu, dziugasa itp.
4 kulki mozzarelli po 125g
świeża bazylia gdy jest na nią sezon
oliwa

Makaron gotuję al dente.

Na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, później dodaję passatę, koncentrat, ketchup, pesto, przyprawy, sos sojowy i balsamico. Chwilę duszę. Pomidory rozdrabniam łyżką którą mieszam sos,  żeby nie musieć sosu miksować. Jak nie jest to smutny listopad, to dorzucam listki świeżej bazylii.

Parmezan ścieram. Mozzarellę kroję na plasterki.

Odcedzony makaron mieszam z połową sosu i garścią parmezanu. 

Formę do zapiekanki smaruję oliwą. Na dno nakładam część makaronu, polewam go sosem, posypuję parmezanem i układam plastry mozzarelli. Kolejne warstwy układam w tej samej kolejności, aż składniki się skończą. Wierzch posypuję grubą warstwą parmezanu.

Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.




wtorek, 20 maja 2014

Udało mi się w końcu, mieszczuchowi, dostać świeży czosnek niedźwiedzi. Zblendowałam jego liście  z prażonymi pestkami słonecznika, oliwą, serem długo dojrzewającym, chilli, suszonymi pomidorami, doprawiłam do smaku pieprzem, solą i sokiem cytryny i położyłam na plackach ziemniaczanych.



Placki ziemniaczane


1,5 kg obranych ziemniaków

3 jaja (oddzielnie żółtka, z białek ubiłam pianę)

3 łyżki pszennej mąki

2 łyżki bułki tartej

4 szalotki

sól

pieprz

koper

Nie mam maszynki, więc ziemniaki drobno pokroiłam i zblendowałam. Masę przełożyłam do sita, żeby warzywa obciekły. Wylałam potem sok, a skrobię z dna miski dodałam do ziemniaczanej masy. Dodałam do niej jeszcze żółtka, mąkę, bułkę tartą, żeby był chrupiące, posiekane drobno szalotki i posiekany koperek. Doprawiłam solą i pieprzem. Na samym końcu wmieszałam pianę z białek. I usmażyłam na gorącym oleju.

 

21:58, krokodyll8 , Obiady
Link Komentarze (5) »
niedziela, 13 kwietnia 2014

Mam dostęp do ekologicznych warzyw, więc tym bardziej roślinne smaki brzmią lepiej. Smutno pomyśleć, że eko uprawy 80 lat temu były na porządku dziennym, a nie czymś trudno dostępnym, niszowym, tylko normą, codziennym zdrowym jedzeniem. 
Dzisiaj na stole wylądowała pierwsza w tym roku botwinka, a za drugie danie posłużył bio makaron z pesto i serem pecorino.



Pesto z liści rzodkiewek: zmiksować liście, zblanszowane migdały, suszone pomidory, sól, pieprz, sok cytryny, oliwę, czosnek, szczypiorek. I podać z gorącym makaronem i świeżo startym długo dojrzewającym serem.

 

15:15, krokodyll8 , Obiady
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Ostatnio odebrałam z kooperatyw spożywczych kilka paczek z włoskim jedzeniem i dziś postanowiłam niektóre z tych smakołyków wykorzystać.



Makaron z pędami dzikiej cykorii

makaron z dodatkiem borowików, a więc aromatyczny i o smaku grzybów

marynowane pędy dzikiej cykorii

suszone pomidory

dojrzałe owoce awokado

sok z cytryn

ser szeneker z chilli ( tu wyjątek od reguły, bo ser polski)

sól morska, młotkowany pieprz

Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku. Do awokado dodałam sok z cytryn, kawałki suszonych pomidorów, pędy cykorii, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i podałam z makaronem posypując startym serem. 

Tagi: awokado
17:15, krokodyll8 , Obiady
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.