poniedziałek, 08 maja 2017
Wykorzystałam długi weekend na samodzielne przygotowanie zakwasu:
1 dzień - w dużym słoju wymieszałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Przykryłam słój folią spożywczą, w której zrobiłam kilka dziurek i postawiłam w ciepłym miejscu.
2 dzień - po 24 h dodałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody, wymieszałam, przykryłam słoik.
3 dzień - po 24h dodałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody.
4 dzień - po 24h powinnam dodać 100g mąki żytniej 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody, ale moim zdaniem zakwas za mało miał pęcherzyków powietrza i wody dodałam więcej, do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. I wtedy ruszył. Być może w przypadku mojej mąki od razu powinnam dawać ciut więcej wody niż w przepisie, bo zakwas od pierwszych 24 h powinien już lekko bąbelkować, no mieć wyraźne pęcherzyki powietrza. Ważny też jest zapach, zakwas pachnie jak kwaśne jabłka. 
5 dzień - tym razem po 12 h możesz już zacząć z tego zakwasu piec chleb. 



Pierwszy chleb na własnym żytnim zakwasie

350 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej 2000
600 g mąki żytniej typ 720
ok. 650 ml wody przegotowanej, letniej
2-3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy (zostanie nam sporo zakwasu, chowamy go w słoiku do lodówki, potem będziemy go karmili i wykorzystywali do następnych chlebków) aby się połączyły. Nie wyrabiamy, bo mąka żytnia tego nie lubi. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin, aż wyrośnie. Gdy ciasto wyrosło i po odsunięciu je palcem widzimy, że ma gąbczastą strukturę to przekładamy je do dwóch wysmarowanych masłem lub olejem 20 cm keksówek, choć ja wykorzystałam jedną 30 cm. Zwilżamy dłoń i dociskamy, wyrównujemy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin. 
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wrzącą wodą, albo spryskiwaczem spryskujemy wnętrze piekarnika przed włożeniem formy z ciastem i tę operację spryskiwania powtarzamy przy uchylonym piekarniku już po włożeniu foremki. Chleb pieczemy przez ok. 40-50 minut. Gdy brzegi ciasta odchodzą od brzegów, chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce, aby przestygł. 

*źródło - Piotr Kucharski "Chleb"
20:34, krokodyll8 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 maja 2017
Ten serek robię właściwie co tydzień. Wyparł wszystkie kupne twarożki, serki do smarowania typu Bieluch czy rożne ziołowe. Jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo go lubimy. Poza tym każde z nas może go sobie na bieżąco przyrządzać według swojego widzimisię, doprawiając wszystkim tym na co tylko ma w danym momencie apetyt. Ja najbardziej lubię go z kroplą oliwy i czubrycą, cząbrem czy za'atarem i sporą ilością pieprzu. 



Robi się go nadzwyczajnie prosto. Wystarczy gęste jogurty wlać do sitka wyłożonego podwójnie złożoną gazą, posolić, zamieszać, zawiązać ściśle gazę i z sitkiem ułożonym na misce schować do lodówki. Co jakiś czas trzeba zaglądać (wystarczy raz dziennie, gdy w misce jest dużo wolnej przestrzeni), by wylać serwatkę. Po 24 godzinach nadaje się już do smarowania. Z kazdym dniem, wiadomo, robi się bardziej gęsty. W pewnym momencie powstaje twarożek, z którego z powodzeniem można upiec sernik. Trzymając go tydzień uzyskuje się ściślejszą masę, z której można uformować kulki, obtoczyć je w przyprawach, wysuszyć przez 24 godziny układając na talerzu w lodówce i wrzucić do oliwy razem z ziołami i np. czosnkiem. 



serek uzyskany po ok. 36 godzinach od nastawienia
Tagi: jogurt
14:48, krokodyll8 , Śniadanie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 maja 2017
Ciasto mało słodkie, migdałowe, codzienne. Przepis z bloga Daktyle w czekoladzie. :-) Ja ze swojej strony proponuję dodać do smaku skórki cytryn. Bardzo mi ich bowiem w tym włoskim cieście brakowało. 



100g miękkiego masła
3/4 szklanki trzcinowego cukru
szczypta soli
4 duże jaja
skórka otarta z 2 cytryn lub 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
250g ricotty
150g mielonych migdałów, u mnie te rodem z Sycylii (dobre do mielenia są niektóre młynki do kawy ale naprawdę niektóre, miksery do smoothie, ja swój młynek kupiłam w Tchibo z przeznaczeniem do mielenia orzechów)
130g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku cytryny
garść blanszowanych migdałów

Białka ubijam na sztywną pianę.
Miksuję masło, cukier, sól, żółtka, ricottę.
Dodaję mąkę, mielone migdały, proszek, sok cytryn i miksuję do połączenia składników. 
Dodaję pianę i skórki cytryn i całość mieszam. Przelewam do 26 cm tortownicy posmarowanej masłem. Posypuję blanszowanymi migdałami i piekę przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu brzegi ciasta odejdą od brzegów.




środa, 03 maja 2017
Znalazłam na nie przepis w Durszlaku, pochodzi z bloga Wypieki Beaty. Ciasto smaczne, najlepsze oczywiście na ciepło z zimną gałką lodów. 



karmel:
110g masła
220 g trzcinowego cukru
2 łyżki rumu
ok. 3 dużych bananów, im bardziej dojrzałe tym ciasto będzie bardziej aromatyczne i bananowe w smaku, warto więc użyć bananów z piegami dojrzałości na skórce ;-))

ciasto:
175g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka mielonego cynamonu
115g miękkiego masła
2 duże jaja
150g cukru
125 ml mleka

W rondelku rozpuść masło z cukrem, mieszaj, poczekaj aż cukier się rozpuści, delikatnie wlej rum. Masę karmelową przelej do tortownicy (ok. 25cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź karmel dokładnie na dnie. Na nim ściśle rozłóż banany pokrojone grubo wzdłuż, no i rzecz jasna w poprzek. Niech jak najściślej do siebie przylegają.

Masło utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem, solą i cynamonem. Wsyp połowę mieszanki do masy maślanej, wbij do niej 2 jaja i zmiksuj. Następnie dodaj resztę mąki i mleko, miksuj do połączenia składników. Ciasto przelej na banany.

Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto odejdzie od brzegów tortownicy a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Wtedy wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, po ok. 10 minutach delikatnie ciasto przełóż do góry spodem na paterę. Pokrój na kawałki i podawaj z gałką lodów. 





Tagi: banan
15:34, krokodyll8 , Desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 02 maja 2017
Kolejna propozycja na mało pracochłonne danie mające służyć za obiad. :-) Bardzo je lubimy, bo połączenie fety, pomidorów i dziugasa to zawsze będzie dla nas strzał w dziesiątkę. :-) Przepis znalazłam w książce Piotra Kucharskiego poświęconej, co prawda, pieczeniu chlebów. :-))



400g fety
100g dziugasa lub parmezanu l. innego podobnego sera
świeże oregano
80 g bułki tartej, najlepiej grubo tartej
suszone zioła, u mnie czubrica
2 -3 puszki 400g pomidorów
ocet balsamico
sos sojowy
chilli, u mnie łyżka jalapeno z puszki
sól, pieprz
2 -3 ząbki czosnku
olej

Na oleju podsmażam posiekane ząbki czosnku. Następnie dodaję chilli w kawałkach i pomidory, doprawiam balsamico, sosem sojowym, pieprzem i ew. solą (uwaga sery w zapiekance są super słone). Sos duszę przez ok. 20 minut. Pod koniec wsypuję do niego listki oregano.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję fetę połamaną na kawałki. Zalewam ją sosem pomidorowym. Posypuję bułką tartą wymieszaną z czubricą i drobno startym dziugasem. Piekę przez ok. 20 minut.


poniedziałek, 01 maja 2017
Zgrabne połączenie smaków i kolejny niewymagający przepis.



1 kg buraków
świeże zielsko, u mnie mizuna
świeże oregano
50 g kaszy pęczak
sok cytryn
oliwa
sól, pieprz
puszka ciecierzycy
50 g orzeszków ziemnych
łyżka mielonych nasion kolendry
szczypta całych ziaren kolendry
1 łyżka tahini
2 ząbki czosnku

Buraki upiec w 180 stopniach z termoobiegiem. Potem obrać i pokroić w kostkę.

Kaszę przepłukać i zalać wodą (1 część kaszy: 3 części wody), lekko osolić i gotować do wchłonięcia wody.

Zrobić dressing mieszając oliwę z sokiem cytryny, solą i pieprzem.

Zrobić hummus, czyli zblendować odsączoną ciecierzycę z oliwą, sokiem cytryny, ząbkami czosnku, solą, pieprzem, tahini, mieloną kolendrą, orzeszkami ziemnymi. Sok cytryny, oliwę i przyprawy dodawać do smaku. 

Wymieszać buraki z kaszą, zielskiem i dressingiem.

Na talerze nałożyć hummus, polać go ociupiną oliwy, posypać ziarenkami kolendry, na to nałożyć sałatkę z buraków, posypać listkami oregano.

*źródło - "Kuchnia grecka" George Calombaris


| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.