środa, 27 lutego 2019
Bardzo przyjemna sałatka, która łączy w sobie moje ulubione składniki.



4 bakłażany (800g - 1 kg)
pół granatu
1 czerwona cebula
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
4 pomarańcze moro
świeża kolendra
świeża mięta
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kumin, summak
kilka łyżek melasy z granatów (moja się przeterminowała dlatego ją zastąpiłam, zgodnie z sugestią autorki przepisu, słodem wymieszanym z balsamico)

Bakłażany pokroiłam w kostkę, wsypałam do dużego naczynia żaroodpornego, polałam oliwą, posoliłam i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Odstawiłam do przestudzenia. 

W misce wymieszałam pomarańcze pokrojone na kawałki, pestki granatu, ugotowaną soczewicę, bakłażana, pokrojoną cebulę, świeże zioła. Melasę wymieszałam z oliwą i przyprawami i wlałam do sałatki.



źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer
wtorek, 26 lutego 2019
Deser, który powinien Wam się spodobać. Smak owoców, orzechów, migdałów i ricotty. Słodycz, soczystość i lekka słona nuta. Bardzo prosty i bardzo przyjemny.
Dukkah, to arabska przyprawa. Są to prażone orzechy i migdały połączone z ziarnami sezamu, kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Doskonały dodatek do wegetariańskich dań na ciepło, ale też do sałatek, czy deserów. Warto zrobić jej trochę więcej, na zapas. 



Sałatka

ananas sugar loaf z Togo, mój ulubiony, z jadalnym trzonem
3 pomarańcze, u mnie moro i tarocco
250 g sera ricotta
mała czerwona cebula
pół granatu
oliwa z oliwek
skórka i sok z 1 cytryny
łyżeczka miodu
świeża mięta
sól
dukkah - szklanka prażonych orzechów (migdały sycylijskie, orzechy włoskie, orzechy laskowe), 1/3 szklanki sezamu (u mnie biały i czarny), łyżeczka zmielonej kolendry, łyżka zmielonego kuminu, łyżeczka soli i łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu. Tak dokładnie, to przyprawy miażdżę w moździerzu. Przesypuję do miseczki z sezamem. Uprażone orzechy tłukę w moździerzu na okruchy, nie na pył i mieszam z sezamem i przyprawami.

Ananasa, pomarańcze kroję na kawałki, układam je na półmisku. Posypuję pestkami granatu. Układam pokrojoną czerwoną cebulę. Nakładam kleksy z ricotty. Posypuję listkami mięty i kilkoma łyżkami dukkah. Polewam oliwą wymieszaną z miodem, sokiem i skórką cytryny i odrobiną soli.

* źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

poniedziałek, 25 lutego 2019
Jest to danie resztkowe. Po przygotowaniu paru wegetariańskich potraw zawsze zostaje mi sporo różnego rodzaju warzyw. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się wszystko przerobić na jeszcze jedno danie, które rozgrzeje i nasyci w zajęty zawodową pracą dzień. 



Gulasz
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
ok. 300 g dyni piżmowej
2 szklanki zielonej soczewicy
ok. 300 g młodego szpinaku
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka ostrej pasty paprykowej
przyprawy: wędzona papryka, sól, pieprz, kumin, ziarna kolendry, summak, chilli w płatkach, gałka muszkatołowa
eko cytryna
oliwa z oliwek
1,5 l warzywnego wywaru

Cebulę i czosnek drobno kroję i wrzucam na oliwę, smażę. Następnie dodaję pokrojone na kawałki marchewki, dynię, pietruszkę, seler, przepłukaną soczewicę, całość zalewam warzywnym wywarem i gotuję przez ok. pół godziny pod przykryciem. Następnie dodaję pomidory, przyprawy i skórkę startą z cytryny. Chwilę wszystko razem duszę. Na samym końcu wrzucam liście szpinaku, duszę jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec wlewam sok z cytryny. 


niedziela, 24 lutego 2019
Dziś niedziela, czyli dzień, w którym zawsze przygotowuję jakieś slow śniadanie. Najczęściej coś z jajkami w składzie, bo je uwielbiam. W niedzielę wszystko smakuje lepiej, zwykłe śniadanie sprawia radość. :-) Wreszcie jest czas na celebrę posiłków. Lubię ten spokojnie płynący czas.



Jaja z soczewicą w pomidorach

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka ostrej pasty paprykowej
sól, pieprz, kumin, wędzona papryka
3 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki, u mnie sycylijskie pomidory na gałązce
pół szklanki ugotowanej soczewicy
oliwa
4 jaja
świeża kolendra

Cebulę i czosnek drobno kroję i wrzucam na oliwę, duszę. Po kilku minutach, gdy cebula już zmięknie dodaję pastę paprykową, przyprawy. Następnie dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone na ćwiartki. Jeśli nie są dość dojrzale, soczyste, dolewam trochę wody. Patelnię przykrywam. Całość duszę przez ok. 10 minut, pomidory w tym czasie się rozpadną. Następnie dodaję ugotowaną w osolonej wodzie soczewicę. Duszę całość przez kilka minut. W masie robię wgłębienia i wbijam w nie jajka. Patelnię przykrywam. Czekam, aż jajka nabiorą takiej konsystencji jak lubię. I gotowe. :-) No koniec posypuję danie listkami świeżej kolendry. 
  
źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer
piątek, 22 lutego 2019
Prosta zupa z warzyw, które mam akurat w domu, z dodatkiem ryżu, sycąca, domowa, zwyczajna. Można sobie wybrać na nią na przykład same zielone warzywa. Rozejrzałam się po swojej kuchni i wybrałam koper włoski, cukinię, pora, brokuł, seler naciowy. Ale spokojnie można do niej dodać inne zielone warzywa: bób, groszek, jarmuż, sałatę, kapustę, szparagi itd. Żeby nie była taką bardzo prostą, banalną wręcz zupą dodałam do niej sporo ukiszonego przeze mnie latem czosnku niedźwiedziego i zrobiłam pesto na bazie parmezanu, cytryny, oliwy, do którego dodałam  domowe pesto z czosnku niedźwiedziego. Pokaźny zapas tego pesto zrobiłam latem, wierzch zalałam oliwą i do tej pory, w lodówce, świetnie się przechowuje.



Minestrone

1 cebula
1 por
malutki brokuł
1 cukinia
1 koper włoski
2 łodygi selera naciowego
świeże zioła
200 g ryżu arborio
2 l bulionu
opcjonalnie: kiszony czosnek niedźwiedzi
Pesto (2 ząbki czosnku, 50 g parmezanu, 1 cytryna, oliwa)
opcjonalnie: pesto z czosnku niedźwiedziego

Obraną cebulę drobno posiekałam i wrzuciłam do płaskiego dużego garnka na rozgrzaną oliwę, dodałam do niej pokrojonego pora i posiekane selery naciowe. Warzywa smażyłam przez ok. kwadrans, a w tym czasie pokroiłam drobno cukinię, koper włoski, brokuł. Posiekałam zioła.
Wsypałam do garnka z porem ryż, smażyłam go przez kilka minut mieszając i wlałam bulion, gotowałam przez kwadrans. Dodałam warzywa, gotowałam całość ok. 10 minut, pilnując, żeby warzywa nie straciły jędrności.

Starłam ser. W moździerzu roztarłam ząbki czosnku z solą. Połączyłam z serem, oliwą, sokiem i skórką cytryny. To mogłoby wystarczyć, jako dodatek do zupy, ale dodałam jeszcze domowe pesto z czosnku niedźwiedziego.

Zupę doprawiłam solą i pieprzem. Przelałam na talerze. Na wierzchu ułożyłam pokrojony kiszony czosnek niedźwiedzi i zupę podałam razem z pesto. 
czwartek, 21 lutego 2019
Kilka lat temu byłam zdziwiona, że kalafiory można jeść surowe. Od tej pory od czasu do czasu przygotowuję dania z surowym kalafiorem, bardzo go lubię w tej wersji. 



Kalafior i granat
1 mały kalafior, u mnie eko, jak reszta warzyw z których robię posiłki
2 marchewki
1 granat
1 czerwona cebula
pęczek natki
3/4 szklanki oliwy
sok i skórka z 2 cytryn
kumin
sól
czubata łyżeczka musztardy dijon

Kalafior ścieram na grubych oczkach. Natkę siekam. Obraną marchewkę ścieram na dużych oczkach. Cebulę szatkuję. Z granatu wyjmuję pestki. Wszystkie te składniki ze sobą łączę i ązalewam oliwa wymieszaną z przyprawami, skórkami i sokiem cytryny i musztardą. 

źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer
środa, 20 lutego 2019
Dostałam od ekologicznego rolnika śmieszne marchewki, fioletowe na zewnątrz, pomarańczowe w środku. Upiekłam je z miodem, oliwą i sokiem z czerwonej pomarańczy. Podałam z ugotowaną soczewicą, szpinakiem baby i serkiem labneh. 



Marchewki

1 kg marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki
kilka łyżek dukkah ( uprażone orzechy włoskie, laskowe i migdały - 1 szkl., wsypane do moździerza z 1/3 szklanką sezamu, 2 łyżkami nasion kuminu, 1 łyżką nasion kolendry, 1 łyżeczką ziaren pieprzu i 1 łyżeczką soli, zmiażdżone razem, ale nie na pył, tylko na okruszki - tak powstaje dukkah, arabska przyprawa, która na pewno Wam się przyda do różnych dań)
80 g szpinaku baby
1 szklanka soczewicy zielonej, ugotowana
kilka łyżek serka labneh (gęsty jogurt przelewacie na sitko wyłożone gazą, ustawione na misce i chowacie do lodówki na minimum jedną noc, jogurt obcieknie i powstanie serek, który możecie przyprawić np. solą, pieprzem i zaatarem i posmarować nim kanapki, gdy dłużej postoi możecie go upiec robiąc z niego sernik albo możecie zamarynować w oliwie kulki z tego sera wymieszane z przyprawami lub nadziane np. oliwkami)
oliwa z oliwek
sok z 1 pomarańczy, u mnie czerwona pomarańcza moro
1 łyżka miodu
sól, pieprz, zaatar



Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, na blachę wyłożoną papierem wysypuję pokrojoną marchewkę, posypuję ją dukkah, polewam oliwą, miodem i sokiem z pomarańczy, posypuję solą i piekę przez ok. kwadrans. ja jeszcze oprocz marchewki upiekłam pasternak, bo mi został z poprzedniego obiadu (zero waste). W tym czasie gotuję soczewicę.
Na talerze nakładam soczewicę, na nią upieczoną marchew, posypuję ją szpinakiem baby, nakładam na wierzch serek labneh doprawiony solą, pieprzem i zaatarem.

źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

wtorek, 19 lutego 2019
Bardzo prosta przystawka, a niezwykle smaczna. Ciekawe połączenie smaku pomidorków koktajlowych z pestkami granatu, a do tego zgrillowany grecki ser halloumi. Danie przywodzi w pamięci smak lata. 



Pomidorki i halloumi

500 g pomidorków cherry l. daktylowych, u mnie prosto z Sycylii
pestki z granatu
mała czerwona cebula
oliwa z oliwek
łyżka melasy z granatów
sól, pieprz, kumin
100 g sera halloumi, ale może być kozi ser wędzony czy inny, który lubicie grillować

Pomidorki przekrawam na połówki. Układam w półmisku, obsypuję posiekaną cebulą i pestkami granatu, skrapiam oliwą i melasą. Posypują solą, pieprzem i kuminem.
Ser halloumi kroję na plasterki i układam na rozgrzanej suchej grillowej patelni, smażę aż się zrumieni. Ciepły układam na pomidorkach i podaję. :-) 
poniedziałek, 18 lutego 2019
Kolejna prosta, smaczna pasta. Podana razem z innymi, np. tymi które ostatnio umieściłam na blogu, czyni śniadanie bardzo sympatycznym, urozmaiconym posiłkiem.



Przypalona cebula i kozi twaróg

600 g pokrojonej na ćwiartki cebuli
2 obrane ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
łyżka świeżych ziół, które macie na podorędziu i czujecie, że będą pasowały, u mnie świeży tymianek
sól
sok i skórka z cytryny
60 g koziego twarogu, u mnie z Siedliska Kulaśnica
ryżowe krakersy lub wiejski chleb, do podania

Blachę wykładam papierem do pieczenia, piekarnik nastawiam na 200 stopni z termoobiegiem.
Do miski wkładam obrane pokrojone cebule, czosnek, skrapiam oliwą, mieszam. Przekładam na blachę i piekę  przez ok. kwadrans, aż warzywa zaczną się przypalać i czernieć. Gdy cebula ostygnie siekam ją na drobne kawałki.

Na patelnię wlewam oliwę, na rozgrzaną wrzucam posiekaną cebulę i czosnek i smażę przez ok. kwadrans.

Przekładam ostudzone warzywa do miski, dodaję posiekane zioła, sól i blenduję. Do masy wlewam sok z cytryny, wsypuję drobno startą skórkę, dodaję twaróg. U mnie zostało jeszcze kilka upieczonych szczawików bulwiastych z wcześniejszego obiadu, więc też je dorzuciłam po pokrojeniu na plasterki. 

Podaję z krakersami. 
niedziela, 17 lutego 2019
Fajny sposób na podanie surowej marchewki, co prawda w odrobinę bardziej skomplikowanej ;-) wersji, niż obrana marchewka pokrojona w słupki. A że mam akurat dostęp do pysznej deserowej odmiany tego warzywa, i marchewka ta doskonale smakuje podana tak po prostu (i tak zawsze ją podjadam surową, gdy przygotowuję jakiekolwiek danie z nią w składzie), to z chęcią zrobiłam tę pastę, a pasta sobie szybko zniknęła. 



Pasta z marchewki

0,5 kg marchewki
2 ząbki czosnku
500 g gęstego jogurtu
sól, pieprz, kumin
łyżeczka miodu
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek 
do podania chrupkie cieniutkie pieczywo lub ryżowe krakersy, u mnie krakersy z brązowego ryżu z czarnym sezamem

Nieobrany czosnek piekę w 180 stopniach, przez ok. kwadrans, aż zmięknie.
Marchewkę obieram i ścieram na drobnej tarce, doprawiam solą, przesypuję do sitka wyłożonego gazą, po kwadransie odciskam nadmiar soku.
Jogurt albo noc wcześniej wylewam na gęste sitko ustawione na misce, wyłożone gazą, by odciekł (w lodówce) i wtedy wykorzystuję gęstą masę, płyn wypijam. Albo jak nie mam czasu, to podaję jogurt prosto z opakowania.

Jogurt łączę z marchewką, dodaję pieprz i kumin, obrany, upieczony czosnek posiekany, miód, skórki i sok z cytryny. Całość skrapiam oliwą i podaję z krakersami. 


 
1 , 2
| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.